Előfizetői tartalom

Hol erősödött és hol gyengült az építőipar Magyarországon?

Portfolio
Nemrég írtunka arról, hogy az erős második negyedév után jelentősen mérséklődött az építőiparban megkezdett kivitelezési munkák értéke az év harmadik negyedévében Magyarországon. Az EBI Építésaktivitási Jelentés alapján megnéztük, hogy mit jelentett ez az ország egyes területei között, vagyis melyik országrészben mérséklődött és hol bővült a hazai építőipar.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A második negyedévet jellemző számottevő növekedés után jelentősen mérséklődött az építőiparban megkezdett kivitelezési munkák értéke július és szeptember között Magyarországon, bár összességében még így is magas maradt az év első három negyedévét jellemző Aktivitás-Kezdés mutató a kiugróan jó második negyedévnek köszönhetően.

November 18-án a Portfolio Property Awards 2021-en díjazzuk az elmúlt év legnagyobb ingatlanpiaci teljesítményeit. Részletekért kattints!

2021 harmadik negyedévében arányaiban a legtöbb kivitelezés a keleti régiókban indult, de összességében az első 9 hónapban a megkezdett építkezések összértékéből a legnagyobb aránnyal a nyugati régiók rendelkeztek, amelyek részesedése meghaladta a korábbi éveket jellemzőt. Összességében a január és szeptember közötti időszakban a legkevesebb kivitelezés Kelet-Magyarország kezdődött meg, a harmadik negyedéves növekedés ellenére.

A cikkből kiderül:

  • Milyen volt a megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása az egyes régiókban 2014-2020 között?
  • Milyen volt a megkezdett kivitelezési munkák összértékének területi megoszlása az egyes régiókban 2021 első három negyedévében?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés