FONTOS Bréking: Magyarországhoz is nagyon közel lehet már a szupervariáns
építőipar építkezés
Ingatlan

Kiugró számokat produkál a tavaly már eltemetett piaci szegmens

Portfolio
Tavaly még temették az irodapiacot, ehhez képest ma már rekord szinten pörög az irodaház-beruházások értéke. A 2020-as jelentős visszaeséséhez képest az ÉBI Aktivitás-Kezdés mutatója az év első 9 hónapját nézve meghaladta az eddigi rekordévnek számító 2018-as teljes éves kivitezelési értéket is - derül ki az ÉBI Építésaktivitási Jelentéséből. A felfutás viszont nem azt jelenti, hogy minden visszaállt volna a korábbi kerékvágásba - a járvány hatására így is fontos folyamatok indultak el az irodapiacon.

Tavaly még temették, ma már rekordokat dönt

A tavalyi évi jelentős visszaeséshez képest 2021-re, nem csak hogy újra talpra állt, hanem rekord szintre pörgött fel az irodaház-beruházások értéke.

Az idei kumulált harmadik negyedéves adat már a korábbi rekordévnek számító 2018-as teljes évi értéket is meghaladja.

A statisztikát olyan projektek hajtják, mint az egykori József Főhercegi Palota újjáépítése, a volt Vöröskereszt Székház átalakítása, a Pénzügyminiszterium és a Magyar Nemzeti Bank épületeinek felújítása, valamint a Madarász Irodapark IV. üteme, a BakerStreet Irodaház I. üteme, a Dürer Park irodaház I. üteme, illetve a Richter Gedeon Székház építése.

Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban irodaépítésre fordított összeg, folyóáron.

Az irodaházak építésének Aktivitás-Kezdési mutatójának rekordokat döntögető mértéke elsőre meglepő lehet, főleg annak fényében, hogy másfél éve másról sem szól az irodapiac, mint a home-office előretöréséről, a hibrid munkára való átállásról és az ebből fakadó irodapiaci visszaesésről. Ennek ellenére, mint ahogy azt a Portfolio is többször megírta, a bérlők nem engedik el az irodájukat és területcsökkentésbe sem kezdenek (csak az irodák funkciója alakul át), így az irodaházak építése sem esett tartósan vissza. Fontos változás viszont, amire több szakértő is felhívja a figyelmet, hogy értéküket tekintve elválhatnak egymástól az új, magas minőségű irodaházak a rosszabb minőségű vagy régebbi irodaházaktól. Az alacsonyabb minőségű, de újonnan épülő irodaházakra veszélyes lehet a felfutó építkezések száma, hiszen közel sem biztos, hogy el fognak kelni.

A hirtelen felfutást mutató adatot továbbá torzítja, hogy az Aktivitás-Kezdési mutató folyó áron méri a megkezdett beruházások összértékét, amire jelentős hatással van a megugró infláció és az év eleje óta töretlenül emelkedő építőanyagárak.

Átadásokban egyelőre kevésbé bővelkedett az idei év, az iBuild projekt- és cégadatbázisban szereplő beruházások alapján kevesebb, mint 90 milliárd forint értékben fejeződtek be irodaépítések. Az utolsó negyedévre ugyanakkor még további irodaépület-átadások is várhatóak, ami jelentősen növelheti majd az idei Aktivitás-Bejezés mutató értékét. 2021-ben készült el például a BudaPart City irodaház, és várhatóan idén átadják például az Aréna Business Campus B épületét, a Green Court Officest valamint az OTP M12 irodaházát.

Továbbra is erős az ipari szegmens

Az irodaépítések mellett az ipari épületek és raktárak építése is erős felfutást mutatott 2021-ben.

A megkezdett kivitelezések értéke az idén is rekordot dönt a tavalyi után. Az év első 9 hónapjában elindult építési munkák összege a szektorban, már most jelentősen meghaladta a tavalyi teljes éves Aktivitás-Kezdést. Az idei évben kezdődött el például az SK Innovation akkumulátorgyár építése Iváncsán, a Semcorp szeparátorfóliagyártó üzem kivitelezése Debrecenben, a Mercedes-Benz K1 présüzemének II. üteme Kecskeméten, vagy a East-West Gate intermodális logisztikai központ építése Fényeslitkén.

Az adott időszakban elkezdett és a befejezett ipari ingatlan és raktár építési projektek összértéke és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban ipari épületekre és raktárakra fordított összeg, folyóáron.

Az ipari és raktár épületek esetében számos átadás is történt idén, és az utolsó negyedévben továbbiak várhatóak, amivel az idei év rekordot hozhat a befejezések terén is. Az idén készült el az SK Innovation akkumulátorgyár II. üteme Komáromban, és az M0-M31 raktárcsarnok Nagytarcsán, de várhatóan még idén átadásra kerülhet a Nestlé Purina állateledelgyártó üzeme Bükön, és a LIDL logisztikai központja Ecseren.

Címlapkép: Getty Images

karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas
karacsonybutor

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
pozsony