forest offices
Ingatlan

Debreceni irodaházat vásárolt a GTC

Portfolio
Közreadta a múlt héten a 2021 első kilenc hónapra vonatkozó pénzügyi jelentését az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. alapjának többségi tulajdonában lévő GTC ingatlanfejlesztő. A magyar piacon összesen 310 millió euró értékben fektettek be (az első félévben 264 millió euró volt ez a szám) öt irodaházba és egy vegyes funkciójú épületbe, ami várhatóan évi 19,2 millió eurós bevételt jelent a bérleti díjaknak köszönhetően. Újdonság a féléves jelentéshez képest, hogy megvették a Forest Offices (Debrecen) 22 ezer négyzetméteres irodaházat.

2021 első kilenc hónapjában mintegy 93 millió eurós bevétele származott a GTC-nek a bérbeadási tevékenységéből, a teljes portfólióban lévő ingatlanok kihasználtsága pedig 91%-os volt. Ez a tavalyi számokhoz képest 2 millió eurós javulást jelentett.

A korrigált EBITDA 2021 első kilenc hónapjában 83 millió euró volt a cégnél (tavaly ugyanennyi), míg az FFO (tevékenységből származó pénzeszközök) 52 millió euró (54 millió euró 2020 első kilenc hónapjában) és az egy részvényre eső FFO 0,11 euró volt. A jövőbeli fejlesztések érdekében 339 millió euró befektetést eszközöltek jövedelemtermelő ingatlanokba és fejlesztésre alkalmas területek vásárlásába. A hitelek törlesztése 500 millió eurót tett ki, amiket zöld kötvényből finanszíroztak.

Az elmúlt időszakban a GTC 5 irodaházba és egy magyarországi vegyes felhasználású projektbe 310 millió euró fektetett be, ami várhatóan évi 19,2 millió eurós helyi bérletidíj-bevételt jelent. Az ingatlanok:

  • Váci Green D épület, melynek alapterülete 15,6 ezer négyzetméter és az akvizíciós költség 51 millió euró volt.
  • Ericsson székház és evosoft Magyarország székház, melyek összesen 41,8 ezer négyzetméter irodaterületet jelentettek, a tranzakció költsége pedig 160 millió euró volt.
  • Váci 188 irodaház, ami a 15 ezer négyzetmétert foglal magába 31 millió euróért.
  • Hegyvidéki Kereskedelmi és Irodaközpont, amely 6400 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkezik, a vásárlás értéke pedig 21 millió euró volt.
  • Újdonság a féléves jelentéshez képest, hogy megvették a Forest Offices (Debrecen) 22 ezer négyzetméteres irodaházat. Az első félévben a GTC 264 millió eurót fektetett be a hazai piacon négy ingatlanvásárlással, az elmúlt 3 hónapban a befektetési összeg 310 euróra növekedett, így a debreceni irodaház vételára mintegy 46 millió euró lehetett.

„A 2021-ben végrehajtott akvizícióinknak köszönhetően 7 millió euró plusz bruttó eredményt értünk el, ami bőven kompenzálta a Covid-19 negatív hatásait és a Spiral eladását. Bár a bérbeadási aktivitás kevésbé erős, mint a Covid előtti időszakban, a bérlői kihasználtságunkat ezzel együtt is 91%-os szinten tartottuk. Azt látjuk, hogy a kiskereskedelmi bérlők minden piacunkon és bevásárlóközpontunkban növekednek. A lezárásokat követően, bevásárlóközpontjaink, különösen Lengyelországban és Szerbiában, újra teljes kapacitással működnek és még a 2019-esnél is jobb forgalmi eredményeket hoznak. Az irodabérlők jellemzően inkább a jelenlegi helyükön maradnak, és nem keresnek új helyszínt, ami szintén nekünk kedvez. Az év vége felé haladva még egy tőkeemelés áll előttünk. Beazonosítottuk azokat a bevételt generáló eszközöket, amelyekbe szeretnénk befektetni. Az új forrásokat az üzlet további bővítésére szeretnénk fordítani” – fogalmazott Yovav Carmi, a GTC igazgatótanácsának elnöke.

Carmi Yovav
GTC Group, igazgatótanács elnöke
 Tovább

„A 2021 júniusában kibocsátott zöld eurókötvényeinkből törlesztettük a hiteleket. Kilenc hitelt refinanszíroztunk, összesen 452 millió euró értékben. Ahogy már az év elején elmondtuk, az a célunk, hogy túlnyomórészt biztosíték nélküli hitelekből oldjuk meg a finanszírozást, és ennek érdekében legkésőbb 2022 elején új kötvénykibocsátásra készülünk.”– tette hozzá Ariel Ferstman, a GTC pénzügyi igazgatója és az igazgatóság tagja.

BIF LOFT Irodaház
519 m23770–3900 Ft
Bartók ház
1184 m214–15
BudaPart DOWNTOWN
7840 m217.5–18.5
Canada Square
KIADVA m214.5–15
City Gate Irodaház
2061 m213.5–15
Infopark (E)
674 m213–14

Címlapkép: A február végére elkészül a debreceni ForestOffices. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
vulkán láva
oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
székesfehérvár