acél
Ingatlan

Még magasabb árakkal riogat az indiai acélgyártó

Portfolio
Az elmúlt hét-nyolc évben a melegen hengerelt tekercselt acél átlagára 400-450 dollár körül volt tonnánként, ez a szám az elkövetkező években akár 600 dollár fölé emelkedhet a Tata Steel vezérigazgatója szerint - szerepel a CNBC cikkében. 

Az acélárak az elkövetkező években sokkal magasabbak lehetnek a korábbi szintekhez képest, az elmúlt hét-nyolc évben a melegen hengerelt acél átlagára 400 vagy 450 dollár körül volt tonnánként - mondta a CNBC-nek T.V. Narendran, a Tata Steel indiai acélgyártó vezérigazgatója.

A tonnánkénti átlagár az elkövetkező években 600 dollár fölé is emelkedtehet, tette hozzá az igazgató.

Az acél ára az elmúlt pénteken 750 dollár volt tonnánként Kínában, 850 dollár pedig Délkelet-Ázsiában. A vezérigazgató arra számít, hogy ingadozva, de ebben a tartományban marad továbbra is az ár.

Az acélpiac számos változáson megy keresztül, többek között a növekvő költségek és Kína változó szerepe miatt. Az elmúlt 10 évet a Kínából származó export uralta leginkább, csúcsidőszakban több acélt exportáltak, mint amennyit India megtermelt. Mostanra azonban sokkal stabilabbá vált a világ acélkereskedelme, a kínai acélexport azóta a felére, évi 60 millió tonnára csökkent, és tovább csökkenhet, mivel az ország a szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkentésére törekszik.

A kínálati oldalon eközben az inputköltségek történelmi magas szinten vannak a szénárak miatt. Ugyanakkor az acélgyártáshoz szükséges egy másik nyersanyag, a vasérc, ennek az ára valamelyest csökkent, és hosszú távon a tonnánkénti 100-120 dolláros sávban kellene mozognia - az acélgyártó véleménye szerint. Ezen túl az acélárakat az Európában emelkedő szén-dioxid kibocsátással összefüggő költségek is felfelé nyomhatják.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Forest Hill

Forest Hill

1038 Budapest, Pusztakúti út 12
154 db lakás
45 – 110 m2 alapterület
47 – 130 M Ft
Átadás:
2021 Q4-től

Ajánlatot kérek

Címlapkép: Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
pozsony