airbnb lakás
Ingatlan

Kúsznak felfelé a lakbérek: így állunk a járvány előtti szinthez képest

Portfolio
Októberben a vidéki árcsökkenés miatt országosan tovább lassult, a fővárosban viszont gyorsult a lakbérek év eleje óta tartó emelkedése: az előbbi viszonylatban 0,4, Budapesten 1,4%-kal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest. A fővárosban a januári mélypontot 12, az előző év azonos időszaki szintet 7,9%-kal haladták meg az árak. A kerületcsoportok közül január óta a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (13%-os) lakbéremelkedés - derül ki a KSH-Ingatlan.com lakbérindexéből.

Február óta folyamatosan emelkednek a lakbérek

2020-ban több hullámban csökkentek, majd 2021 februárjától újra növekedni kezdtek a lakbérek. 2021 októberében az előző hónaphoz mérten országosan 0,4, Budapesten 1,4%-kal drágultak a kiadó lakások. Országosan 8,6, Budapesten 7,9%-kal nőttek a lakbérek tavaly októberhez képest, az országos index a 2015. évi bázisidőszak 141, a fővárosi pedig a 134%-át érte el.

A főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest, leginkább a pesti átmeneti és belső kerületekben (1,7, illetve 1,3%-kal), míg a külső kerületekben gyakorlatilag stagnáltak az árak (0,2%). A lakbéremelkedés a budai oldalon sem érte el az 1%-ot.

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten 12%-kal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat. A pesti belső kerületekben (13%) volt a legnagyobb drágulás, de a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben is 11% körüli áremelkedés adódott, ugyanakkor 10% alatt maradt a pesti külső (8,3%) és a budai egyéb (9,4%) kerületekben.

A főváros egészében a lakbérek átlagosan 7,9%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Egy év alatt leginkább a budai hegyvidéki kerületekben (8,1%), a legkevésbé pedig a pesti külső kerületekben (5,1%) emelkedtek az árak.

Továbbra sincs érdemi változás a kínálati jellemzőkben

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Az arányokban továbbra sem történt érdemi elmozdulás: a 2021 első tíz hónapjában figyelembe vett hirdetések 65%-a fővárosi, 24%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

2021-ben az október végéig kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 négyzetméter volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük az év első tíz hónapjában 65 négyzetméter volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 73 négyzetméteresek voltak.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Forest Hill

Forest Hill

1038 Budapest, Pusztakúti út 12
154 db lakás
45 – 110 m2 alapterület
47 – 130 M Ft
Átadás:
2021 Q4-től

Ajánlatot kérek

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,2% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,6%-a volt családi ház. 2021 január–októberében a fővárosban a hirdetések 37, országosan 39%-a származott magánszemélyektől.

Címlapkép forrása: Getty Images

oltás vakcina koronavírus
kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
vulkán láva
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
székesfehérvár