Előfizetői tartalom

Ennyibe kerül ma álmaid irodájának kialakítása

Portfolio
Az elmúlt másfél évben a korábban hagyományos munkavégzési gyakorlatok teljesen felborultak és beléptünk egy új világrendbe: a home office és a hibrid munka világába. A járványhullámok lezárásait ugyan átmenetileg magunk mögött hagytuk és ennek megfelelően sokan vissza is tértek az irodákba, de ahogy azt több szakmabeli is elmondta, a rugalmas munkavégzés még nagyon sokáig velünk marad. Az irodai világban a munkáltatóknak ennek kapcsán nem csak az otthoni és irodai munka közötti egyensúly megtalálására kell figyelniük, hanem az irodák kialakítását is a megváltozott igényekhez kell igazítani. Hogy hogyan hat ez az elrendezésre, és hogy milyen költségekkel is kell egy cégnek számolnia a kivitelezés során, abban a CBRE idei Fit-out Guide-ja nyújt segítséget.

Átalakuló funkció

Az irodaigények az elmúlt másfél évben a járvány hatására jelentősen átalakultak. Ugyan egyelőre hatalmas a bizonytalanság a piacon, hiszen sok esetben a bérlők sem tudják pontosan, hogy mit is akarnak pontosan (home office arány, kivitelezési megoldások), de ahogy arról szinte minden szereplő és szakértő megnyugtatott, irodákra továbbra is szükség lesz a jövőben - a kérdés már csak az, hogy milyen formában.

Az átalakuló funkció lényege, hogy egyre inkább háttérbe szorul az irodák egyéni munkavégzésre lehetőséget adó szerepe (mivel az egyéni munkát már inkább otthonról végezzük) és sokkal inkább annak közösségi funkciói kerülnek előtérbe. A közösségi funkció alatt nem csak a közös ebédeket és közös kávészüneteket kell érteni, hanem a közös munkavégzést is - sőt ez utóbbi a hangsúlyosabb. Ennek felel meg a CBRE legújabb fit-out költségeket összegző kiadásának statisztikája is, mely szerint a nagy cégek 87%-a jelenleg hibrid munkavégzésben dolgozik, 60%-uk pedig már aktívan fejleszti a közösségi munkára lehetőséget adó tereit.

Az irodáknak a jövőben tehát sokkal nagyobb figyelmet kell erre az átalakuló funkcióra fordítaniuk, ami az irodák kialakításában is meg kell, hogy látszódjon. Ezen fő gondolat mentén adta ki a CBRE legújabb fit-out guide-ját is, melyben három kategóriában (sztenderd, prémium és luxus) adnak megközelítő értéket egy 1000 négyzetméteres iroda kialakításának költségeire.

A cikkből továbbá kiderül:

  • Mekkora alapvető kialakítási költségekkel kell számolni
  • Mekkora a teljes kialakítás költsége minőségi szintenként
  • Hogyan változtak a kialakítás költségei az elmúlt évekhez képest

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés