budapestutca
Ingatlan

Térképen a legfrissebb lakásárak: a te környékeden mennyit ér egy négyzetméter?

Portfolio
A koronavírus hatására tavaly épp csak megtorpanó lakáspiac idén látványosan meglódult. 2021-ben mind a forgalom, mind az árszint éves alapon 10-15 százalék közötti mértékben emelkedhet - derül ki a legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérképből. A nyolcadik éve tartó folyamatos, éves alapú reálár-növekedést most leginkább a kibővített lakástámogatási rendszer, az inflációs félelmek, illetve a megkezdett kamatemelés ellenére is vonzó hitellehetőségek támogatják. Nézzük, hol mennyiért cseréltek gazdát a lakások 2021 első három negyedévében!

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép jelenlegi száma 2021 első három negyedévének a NAV által eddig feldolgozott forgalmi adatai alapján vizsgálta meg, hogy a tavalyi év azonos időszakával összevetve területileg, jogállásonként, ingatlantípusonként egy év alatt hogyan változtak az árak és az ország, valamint Budapest különböző részein jelenleg milyen árakkal találkozhatunk.

Átmeneti volt a tavalyi megtorpanás

A 2006-os lakáspiaci csúcsév után, nagyjából hét-nyolc év lejtmenet és ugyanilyen hosszú, bár jóval meredekebb emelkedés után, 2019-2020 fordulójára egységes volt a szakmai vélemény, hogy bármikor elérhetünk az árak tetőzéséhez, és a forgalomhoz képest ismét kis késéssel, de jöhet egy újabb forduló. Ebbe a piaci helyzetbe érkezett tavaly a koronavírus-járvány, illetve részben erre válaszul idéntől számos új otthonteremtési támogatási elem, felborítva a ciklusok immár három évtizede nagyjából szabályos hosszúsággal váltakozó rendjét. 2020-ban, bár sokkoló volt a lakáspiac rövid, március-áprilisi befagyása, összességében inkább csak megtorpant a már amúgy is lassuló növekedés, hogy aztán idén – döntően állami ösztönzők hatására – új erőre kapva meglóduljon a kereslet és ezzel az áremelkedés.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Metrodom River
28–116 m239–117 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
Sunny Side Residence
29.5–85.8 m227.7–77.2 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Íme a legdrágábbak

A megyei átlagoknál természetesen idén is jelentősen drágább volt Budapest (678 ezer Ft/m2),

a fővárost leszámítva azonban már második éve Somogy a legdrágább megyénk (457 ezer Ft/m2).

Az átlagár ranglista élbolyának további részében tavaly óta történt néhány változás. Győr-Moson-Sopront már Pest és Hajdú-Bihar is megelőzi, Veszprém megye elé pedig Fejér és Tolna került. Fontos megjegyezni, hogy az éves adatok teljessé és véglegessé válásával ez a rangsor utólag még módosulhat. A legolcsóbb hagyományosan Nógrád megye, 137 ezer Ft/m2 átlagárral, egyedüliként a 200 ezres szint alatt. Az eladott ingatlanok országos átlagára az év első három negyedévében Budapesttel együtt 468 ezer, Budapest nélkül számolva pedig 331 ezer forint volt négyzetméterenként.

Nézzük a járásokat!

Az alábbi térkép a 2021 első három negyedévében a NAV által regisztrált eladott ingatlanok átlagárát mutatja járásonként. Azt a 141 járást mutatjuk, ahol idén legalább tíz értékelhető adattartalmú eladás történt, így nem volt szükség statisztikai adatpótlásra. 34 járás átlagára haladja meg a 450 ezres szintet, és ebből 16-ban 600 ezer feletti a limit (sötétbarna színezés).

A legdrágább vidéki térségek a 7. és 8. helyen álló Siófoki és Balatonfüredi járás, mindkettő 739 ezer Ft/m2-rel.

A legfelső árkategóriába a XX. és XXIII. kerület kivételével (ez utóbbiban adathiány!) a budapesti kerületek, Balaton-parti és Pest megyei járások, illetve a Győri, Székesfehérvári, Debreceni, Gárdonyi, valamint – nagyrészt vélhetően a már taglalt összetételhatás okán (sok új lakás a tranzakciók között) – a Tolnai és Paksi járások kerültek bele.

Járási átlagár 2021
Járási átlagár, Forrás: OTP Jelzálogbank

Az elemzéshez megfelelő forgalmú járások közül kilenc átlagára marad 100 ezer Ft/m2 alatt, és további 16 nem éri el a 150 ezres limitet (világosbarna színezés). Ezek két kivétellel a Dunától keletre találhatók, a legtöbb, öt darab Nógrád megyében. A főváros nélkül számított 331 ezres vidéki átlagos négyzetméterárhoz a Tiszaújvárosi járás áll legközelebb.

Árak a megyeszékhelyeken

Az idei évben eddig kialakult átlagárakat bemutató diagram szerint tavalyhoz képest az élbolyban annyi változás történt, hogy Győr leelőzte Veszprémet, és így a dobogó harmadik fokára került.

A legdrágább Debrecen mellett (488 ezer Ft/m2) mostanra Székesfehérvár és Győr is átlépték a 450 ezres szintet.

Látványos áremelkedése után viszont Salgótarján továbbra is messze lemaradva a sereghajtó 165 ezer forintos átlagos árszinttel.

Mi történt Budapesten?

A tavalyi évben, a koronavírus hatására megtorpanó belvárosi lendület ellenére továbbra is a főváros V. kerülete vezeti a budapesti árrangsort 1,014 millió forintos átlagos négyzetméterárral,

először átlépve a hétszámjegyű határt (a diagramon a XXIII. kerület adathiány miatt nem szerepel). Ettől a második legdrágább I. kerület átlagára – hajszállal a 900 ezres szint felett – 110 ezer forinttal marad el. A 800 ezres limit fölé még a II., XII. és a VI. kerületek jutottak. A lista végén továbbra is Pest peremi városrészek találhatók. A XX. és XXI. – valamint csekély forgalmi adata miatt csak erősen valószínűsíthetően a XXIII. – kerületben az átlagár-szint 500 ezer Ft/m2 alatt marad.

A az alábbi térkép annak a 140 irányítószám-körzetnek az átlagárát mutatja, ahol 2021-ben eddig legalább tíz (átlagosan így is 54) értékelhető adattartalmú eladás történt. Öt, jellemzően kis forgalmú körzetben (1052, 1056, 1022, 1051 és 1016) lépi át az egymilliós szintet az átlagos négyzetméterár.

A 1052-es körzet (Belváros északi része) a legdrágább, 1,21 millió forinttal.

A 900 ezres szintet emellett még nyolc, a 800 ezres limitet pedig további 22 irányítószám-körzet haladja meg (sötétbarna színezés), fele-fele arányban a budai és a pesti belvárosi kerületekben. A százas nagyságrendet elérő forgalmú irányítószám-körzetek közül az árnövekedésben ugyancsak élen álló 1082-es körzet a legdrágább, ahol a 857 ezer forintos átlagár részben több új projekt lakáseladásainak hatására alakulhatott ki.        

500 ezer Ft/m2 alatti átlaggal kilenc körzet áll (legvilágosabb színezés). Ezek mind a pesti oldalon találhatók. A 450 ezer forintos átlagot ezen belül is csak két körzet (1204 és 1215) nem éri el. A budapesti átlagot jelentő 678 ezer Ft/m2 fajlagos árhoz a 1145-ös irányítószám-körzet (XIV. kerület, Herminamező) áll legközelebb.

Bp IRSZ átlagár 2021-2
Irányítószámkörzetek szerinti átlagár, Forrás: OTP Jelzálogbank

Miért száguld még mindig a lakáspiac és vajon meddig tarthat mindez?

"2020-ban, bár sokkoló volt a lakáspiac rövid, március-áprilisi befagyása, összességében inkább csak megtorpant a már amúgy is lassuló növekedés, hogy aztán idén – döntően állami ösztönzők hatására – új erőre kapva meglóduljon. A koronavírus hatására – bár kezdetben ezek a jóslatok voltak hangsúlyosak – nem alakult ki valódi válsághelyzet a lakáspiacon, inkább a vevői preferenciák változtak meg látványosan, miközben a magyar gazdaság meglepően jól átvészelte a kizökkenést, és a hitelpiac is kifejezetten jól teljesít továbbra is. Az idén bevezetett számtalan támogatási forma fennmaradásáig, de akár 2022 végéig nem is azonosítható olyan jelentős kockázat, ami biztosan fordulóra késztetné a jelenleg pozitív irányú piaci mutatókat. A járvány hatására egyrészt sokan újragondolják lakhatásuk minőségét, vagy módosítanak elvárásaikon, illetve megtakarításaik elköltésekor az otthonteremtés került első helyre, s ezek mind a keresletet élénkítik. Emellett a most erősödő inflációs félelmek, és az elindult kamatemelés mellett is még olcsó hitelek szintén lakásvásárlásra ösztönöznek. Mindezek hatására nagyon valószínű, hogy a tavalyi mérséklődés után idén, a teljes évet tekintve, ismét kétszámjegyű árnövekedést láthatunk majd – noha meglehet, hogy csak nominálértéken. Mindeközben a forgalom – a 2020-as 15%-os csökkenéssel nagyjából megegyező mértékű bővülést követően, a 2019-es szintet megközelítve – meghaladhatja a 155 ezret." - mondta el Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Forest Hill

Forest Hill

1038 Budapest, Pusztakúti út 12
154 db lakás
45 – 110 m2 alapterület
47 – 130 M Ft
Átadás:
2021 Q4-től

Ajánlatot kérek

"Az, hogy hét év folyamatos, európai szinten is egyedülállóan meredek – és tavaly is épp csak hogy egyszámjegyűre lassuló – áremelkedés után idén tovább száguld a lakáspiac, sokakat elbizonytalaníthat a vételtől, noha a jelenlegi támogatások és kamatkörnyezet vonzereje igen nagy lehet. Nehéz előre jelezni, hogy vajon meddig tarthat még az emelkedő trend, és hogy ha ez megszakad, milyen mértékű és milyen hosszúságú visszaeséssel kell számolni. Akit a túl hosszúnak vélt drágulási periódus tart vissza, azt az eddigi historikus adatok némiképp megnyugtathatják. Nyilván keveseknek jutott például eszébe akár csak három éve is, az akkor már ötödik éve tartó áremelkedés után – amikor az ingatlanos közbeszédet már rég „egekben lévő árak” és „hamarosan kipukkanó buborék” uralták –, hogy mindenüket pénzzé téve lakás(ok)ba fektessenek Budapest IV., XVI., XIX., vagy a pesti oldal bármelyik, városhatárral szomszédos kerületében. Ha volt is ilyen, ő 36 hónap alatt 40%-ot meghaladó mértékben növelhette vagyonát. Vagy a még vakmerőbbek ugyanezen az időtávon tatabányai, szolnoki vagy miskolci befektetéssel 60%-os, netán salgótarjáni vásárlással 80%-os nyereséget könyvelhettek el! Ebből az analógiából kiindulva, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 3-5 év múlva sokan azon fognak sajnálkozni, hogy nem 2021-ben vettek például új lakást a legnépszerűbb budapesti kerületekben, elcsípve az utolsó hatszámjegyű négyzetméterárakat." - tette hozzá a szakértő.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
River Passage

River Passage

1093 Budapest, Lónyay utca 38.
124 db lakás
35 – 121 m2 alapterület
44.3 – 156 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

ensz genf
orvos maszk koronavírus kórház getty stock
ljubljana_szlovenia_var
kásler szlávik oltás vakcina koronavírus_kásler facebook

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
mariott budapest hotel