tipikus angol sorházak lakások, London
Ingatlan

Elképesztő mértékben nőtt a lakástulajdonosok vagyona az elmúlt évtizedekben

Portfolio
Az elmúlt két évtized lakáspiaci robbanása"egyenlőtlen, meg nem érdemelt és megadózatlan" vagyonnövekedést generált Nagy Britanniában, írja a Financial Times egy új kutatásra hivatkozva. A tanulmány szerint a vagyonnövekedés rendkívül egyenlőtlenül oszlott el az emberek között és elsősorban a gazdagok, az idősek és a londoniak profitáltak belőle.

Az elmúlt húsz évben Nagy Britanniában a lakásárak 86%-kal emelkedtek reálértéken, ezzel a lakástulajdonosok első számú ingatlanjain realizált vagyonnövekedése összesen 3 ezer milliárd fontra rúgott - derül ki a Resolution Foundation think-tank és az Abrdn Financial Fairness Trust kutatásából. Az elképesztő összeg a teljes brit lakossági vagyon ötödét teszi ki.

A tanulmány szerint a lakásáremelkedés a pandémia beálltával csak felgyorsult és 2019 vége és 2021 közepe között összesen 19%-os drágulást tapasztaltak a Ködös Albionban - ez volt az első eset a második világháború óta, hogy a lakásárak egy gazdasági recesszió közben emelkedni tudtak.

Az inflációt is jóval meghaladó lakásáremelkedés az elmúlt húsz évben nem hozott mást, mint meg nem érdemelt, egyenlőtlen és megadózatlan vagyonnövekedést Nagy Britanniában

- hangsúlyozza Adam Corlett, a Resolution Foundation vezető közgazdásza, a tanulmány egyik társszerzője. A vagyonnövekedés valóban rendkívül egyenlőtlenül oszlik el a lakosság körében, mind földrajzi, mind generációs, mind jövedelmi szintek között.

Generációs szempontból az adatok szerint a 60 éves kor fölöttieknek a lakásból származó vagyona átlagosan 80 000 fonttal emelkedett, míg a 40 év alattiaknak csak 20 000-rel. Ez egyébként nem is lehet meglepő, hiszen az idősebb korosztály sokkal nagyobb valószínűséggel birtokol ingatlant, mint a fiatalabbak, főleg, ha belegondolunk, hogy nyugaton eleve sokkal alacsonyabb a lakástulajdonosok aránya a bérlőkhöz képest.

Vagyoni eloszlás szerint a lakosság leggazdagabb 10%-ának átlagosan 174 000 fonttal nőtt a lakásból származó vagyona 2000 óta. Ezzel szemben a lakosság alsó harmadának, akik sokkal kisebb valószínűséggel rendelkeznek saját otthonnal, mindössze 1000 fonttal nőtt a vagyona.

ft lakásvagyon növekedás
Átlagos évi nominális vagyonnövekedés a lakásokból, vagyoni eloszlás szerint. Forrás: Financial Times

A jelentés kiemeli, hogy a lakásárak drasztikus emelkedése - ami egyébként nem csak Angliában jelentkezik - elsősorban a hosszú futamidejű kölcsönök nagyon alacsony kamatainak tudható be. Az elszálló árak pedig elsősorban a fiatalokat lehetetlenítették el első lakásuk megvásárlása elől. A jelenség továbbá csak növeli a vagyoni egyenlőtlenségeket, ami így nagy mértékben árt a társadalmi mobilitásnak és egyre csak növeli a szülői vagyon szerepét a gyerekek későbbi lehetőségei terén.

A tanulmány megállapítása szerint a vagyonnövekedés nagy része megadózatlan maradt, hiszen Nagy Britanniában az első számú otthonokra nem vonatkozik a tőkejövedelem adója. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ingatlant máshogy kezeli a jogrendszer az öröklési eljárások során, így a vagyonnövekedést a következő generációkra is tovább lehetett örökíteni.

Címlapkép: Getty Images

tűzifa
covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
balaton