Előfizetői tartalom

Termőföld vagy lakás? - Melyik a jobb befektetés?

Portfolio
Különböző elemzéseinkben rendszeresen foglalkozunk a lakásárak alakulásával, negyedéves vagy éves árindexek formájában közzétéve azokat. Alkalmanként viszont a mezőgazdasági ingatlanok piacát is bemutatjuk, ahol az elmúlt években ugyancsak nagy változások zajlottak. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy a pénzünket 2008-ban befektetve mikor jártunk jobban, ha mezőgazdasági vagy ha lakóingatlanba fektettünk. Érdekes eredményeket kaptunk.

Ha ingatlanbefektetésről van szó, legtöbbünknek a lakásvásárlás jut az eszünkbe, legfeljebb a kereskedelmi ingatlanok egyes típusai. Van azonban egy másik szegmens, ami legalább olyan érdekes, a mezőgazdasági ingatlanok piaca. A téma nemcsak azért aktuális, mert a napokban tartotta meg az Agrárszektor az idei konferenciáját, hanem azért is, mert a két ágazatot befektetési szempontból nagyon ritkán hasonlítják össze.

Mindez nem véletlen, hiszen mindkettőben teljesen más tudás és eszközök kellenek a sikerhez, és a vásárlási szabályozások is mások, az ingatlanok értékváltozása ugyanakkor sok esetben nagyon hasonlóan alakult. Fontos, hogy az alábbiakban nem az egységnyi termőföld vagy lakóterület hasznosításával elérhető hozamot, hanem magának a terméknek az értékváltozását néztük.

Termőföld, vagy lakóingatlan?

Árváltozás szempontjából mind a termőföld, mind a lakóingatlan jó befektetésnek bizonyult az elmúlt évek során, mindkettő esetében jelentős áremelkedés ment végbe. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú termőföldről és milyen jogállású településről beszélünk.

A cikkből kiderül:

  • 2008 és 2020 között a mezőgazdasági területek vagy a lakóingatlanok esetében volt-e nagyobb az áremelkedés?
  • 2008-ban és 2013-ban hol, milyen típusú ingatlant érte meg befektetési céllal vásárolni?
  • Hol vannak a legolcsóbb és legdrágább mezőgazdasági területek az országban?
  • Hogy aránylik egymáshoz a mezőgazdasági területek hektárára és a lakások négyzetméterára?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés