balaton
Ingatlan

Újabb ingatlanmonstrum épülne a Balaton-partra - Tiltakoznak a helyiek

Portfolio
Újabb Balaton-parti komplexum építése ellen tiltakoznak a helyiek, ezúttal Balatonmáriafürdőn - szúrta ki az Építészfórum. A helyi lakosok online petícióban szólítják fel a polgármestert, hogy ne támogassa a part menti monstrum megépítését, mondván, hogy a létesítmény túlméretezett és nem odaillő.

Lassan az az érzése az embernek, hogy havonta érkeznek az olyan hírek, amik arról szólnak, hogy újabb ingatlanszörny épülne közvetlenül a Balaton partjára - a helyiek legnagyobb felháborodására. 2021-ben több komplexum és part menti szálloda terve is meghiúsult a helyiek tiltakozása nyomán. Ezúttal Balatonmáriafürdőn alakul az újabb történet.

Pontosítás: a cikk korábbi változatában azt írtuk, hogy az önkormányzat építené az ingatlant, egyik olvasónk azonban felhívta a figyelmet, hogy ez nem így van. Az ingatlan magánkézben van, így az azon tervezett fejlesztésbe az önkormányzat csak az építési engedély iránti kérelem elbírálásával szólhat bele. Az önkormányzat a tervdokumentációt támogatta, hiszen nem találtak benne semmi olyat ami ellenkezőjét indokolná. A polgármester azonban mérlegelhet olyan politikai kérdéseket a döntésben, mint a helyiek elégedetlensége - erre szól a petíció is.

A déli parti település lakosai online petícióban szólítják fel Galácz György polgármestert, hogy ne épüljön meg a tervezett, 73 egységes komplexum. A felhívás szövege szerint a Bárdos sétány 15. szám alatti, 1602/2. helyrajzi számú ingatlanra tervezett építmény abszolút nem odaillő és megtörné a környék harmóniáját. "A régi nyaralók, az ottani állandó lakosok és a nyaranta a település többi, a vízparttól távolabb eső házaiból a strandra járó nyaralók számára bántónak tartjuk" - írják. Hozzátéve, hogy a szűk utcák nem is tudnák kiszolgálni egy ekkora komplexum forgalmát.

Balatonmáriafürdő látványterv ingatlankomplexum
Az ingatlankomplexum látványterve. Forrás: L Stúdió Építésziroda

"A területhez tartozó szabad vízpart szélessége a szabadstrand kedveltsége miatti jelentős vendéforgalom miatt már jelenleg is szűkös. Az öböl vízfelülete és a lejáró további jelentős tömeget már nem tudna kiszolgálni. A nádasok – azok védettsége, víztisztító és egyéb rendkívül fontos ökológiai szerepe miatt – tovább nem irthatóak, így az öböl szélesítése és esetleg egy második lejáró kiépítése véleményünk szerint nem megoldható" - olvasható a petícióban.

Balatonmáriafürdő látványterv ingatlankomplexum
Az ingatlankomplexum látványterve. Forrás: L Stúdió Építésziroda

"A tópart beépítése nem folytatható, maximum egy [BETELT] táblának maradt csak hely" - szúrnak oda a polgármesternek.

Legutóbb Badacsonyörs került be hasonló tervekkel a hírekbe, amikor kiderült, hogy szállodát építenének egy korábban letarolt kemping területén. Ott helyi ellenállásról egyelőre még nem tudni. Tavaly két part menti projekt is meghiúsult, miután a tervek hatalmas közfelháborodást váltottak ki: tavasszal még a balatonvilágosi 7 emeletes lakóház építésétől állt el a kormány, nyáron pedig a Zamárdiba tervezett ingatlanszörny beruházását ejtették.

A részletes tervdokumentációt, benne a látványtervekkel, az alábbi linken érheti el.

Címlapkép: Getty Images

donald trump usa
oltás vakcina fecskendő harmadik oltás koronavírus covid-19
koronavírus oltás vakcina kórház

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
budapest lakás körfolyosó