zöld épület
Ingatlan

Megszabadulnak az öregedő eszközöktől az ingatlanbefektetők?

Portfolio
A fenntarthatóság egyre nagyobb szakadékot teremt az új, kiváló minőségű eszközök, valamint a régebbi, használt ingatlanok között, az elsőrangú területeken és a városok alpiacain egyaránt. Portfólióik védelme érdekében a befektetők olyan A-kategóriás épületekre összpontosítanak, amelyekben a fenntarthatósági és a jóléti szempontok előnyt élveznek, ezzel egy időben pedig megszabadulnak az olyan elöregedő, nem megfelelő eszközöktől - derül ki a Colliers 2022-es Global Investor Outlook jelentéséből.

Az EMEA-régióbeli befektetők 67%-a stratégiája legfontosabb elemei közé a főbb piacokon található, minőségi irodai ingatlanokat választotta. Bizonyos európai városok, mint London, Párizs, Berlin és München megőrizték vonzerejüket, valamint jövőre is nagy keresletnek örvendenek. Az irodák vonzereje nemcsak abból a felismerésből ered, hogy az ezen eszköz iránti kereslet tartósan fennmarad – különösen a fejlett közlekedési infrastruktúrával és magas kényelmi értékekkel rendelkező városokban –, hanem abból a tényből is, hogy az irodai eszközök nagymértékű tőkebefektetést tesznek lehetővé.

Az építési költségek emelkedése, amelyet 5-ből 4 befektető (81%) fájdalmas pontnak tekint, az új építkezéseket, felújításokat és átalakítási projekteket egyaránt korlátozza, egyben felerősíti a versenyt minőségi eszközökért.

A befektetők számításai szerint a kereslet és a kínálat közötti szembeszökő egyensúlyhiány miatt a minőségi irodák értéke a következő 12 hónapban akár 10%-kal vagy afeletti értékkel is emelkedhet.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
ATENOR - RoseVille

ATENOR - RoseVille

1034 Budapest, Bécsi út 68-84.
Kiadó terület: 15503 m2
Bérleti díj: 20 – 20 EUR
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

Tudatos szemléletű befektetés

Az jelentés szerint az ESG (környezeti, társadalmi, irányítási) szempontok kiemelkedő szerepet játszanak: 4 befektetőből közel 3 integrál környezeti tényezőket stratégiájába. Ez a tudatos befektetésre irányuló törekvés egyszerre biztosítja az ingatlanok jövőállóságát, valamint szolgál válaszként az érintett felek és a társadalom azon nyomására, amely az éghajlati válságra való reagálást követeli meg.

A fenntarthatóság egyre nagyobb szakadékot teremt az új, kiváló minőségű eszközök, valamint a régebbi, használt ingatlanok között, az elsőrangú területeken és a városok alpiacain egyaránt. Portfólióik védelme érdekében a befektetők olyan A-kategóriás épületekre összpontosítanak, amelyekben a fenntarthatósági és a jóléti szempontok előnyt élveznek, ezzel egy időben pedig megszabadulnak az olyan elöregedő, nem megfelelő eszközöktől, amelyek a potenciális elavulás kockázatát hordozzák - hacsak nem tekintik őket olyan lehetőségnek, amelyből utólagos átalakítással nyereség realizálható. A kezelt eszközöknek az ilyen átalakítása ösztönözni fogja a piaci forgalmat.

"Mivel a bérlők egyre inkább erős ESG referenciákkal rendelkező helyiségeket követelnek, az ESG szabályozási követelmények száma pedig tovább növekszik, arra számítunk, hogy a befektetők már most prioritásként kezelik ezeket a tényezőket, azért, hogy a jövőben elkerüljék a megfeneklett eszközök birtoklását."- mondta Luke Dawson, az EMEA határokon átnyúló, tőkepiacokért felelős ügyvezető igazgatója. 

A világjárvány egyes ingatlanok esetében új, valamint fokozott kockázatokat is magával hozott. A befektetők különböző módokat keresnek arra, hogy portfóliójuk ellenálló és diverzifikált legyen – olyan speciális eszközöket vizsgálnak, mint az adatközpontok, az élettudományi létesítmények, a megfizethető lakások és diáklakások, amelyeknek előnye, hogy erősen kötődnek a demográfiai és társadalmi trendekhez.

„A vegyesvállalatok, a helyi partnerségek és az M&A-stratégiák nagyszerűek azon hozzáértő befektetők számára, akik előre akarnak jutni. Az alternatív eszközök meggyőző befektetési lehetőségeket kínálnak, de egyedi jellemzőik miatt elengedhetetlen a megfelelő partnerrel való együttműködés." - mondta Damian Harrington, az EMEA-régió piackutatási vezetője és a globális tőkepiaci piackutatás vezetője.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart DOWNTOWN

BudaPart DOWNTOWN

1117 Budapest, Dombóvári út 28
Kiadó terület: 7840 m2
Bérleti díj: 17.5 – 18.5 EUR
Átadás:
2023

Ajánlatot kérek

A Colliers 2022-es Global Investor Outlook jelentésének EMEA-régióra vonatkozó, további megállapításai:

  • A három legkedveltebb eszköz közé tartozik az ipari és logisztikai eszközök: a válaszadók 69%-a fektet be 2022-ben leginkább ebbe az eszközbe, ezt követik az irodák 57%-kal és a többlakásos ingatlanok 40%-kal.
  • Az európai szállodaipar ismét a befektetők látókörébe került, köszönhetően az utazás és a turizmus kezdeti fellendülésének. A munkaerőhiány azonban megnehezítette egyes szállodák visszatérését. A hotelek újrahasznosítása továbbra is olyan trend, amely vonzza az értékteremtő szereplőket.
  • A befektetők áremelkedésre számítanak a luxus kiskereskedelmi, a kényelmi és az élelmiszeripari eszközökben. A hagyományos bevásárlóközpontok valószínűleg átmeneti időszakon mennek keresztül, az áruházak újrapozícionálása pedig a közeli és középtávú trendek lehetséges előzménye.
  • Európában a legnagyobb figyelmet az élettudományok, a diáklakások, a megfizethető lakások és az adatközpontok vonzzák. Az élettudományok piaca Európában elmarad az Egyesült Államokétól, az adatközpontok piaca pedig Ázsiához képest kevésbé érett, ami megnehezítheti a jövedelemtermelő eszközök méretarányos biztosítását.
  • A legkedveltebb irodahelyszínek: London (45%); Párizs (30%); Berlin (30%); München (30%). A befektetők úgy tekintenek az irodákra, mint olyan potenciális területre, ahol a piachoz képest hozamot érhetnek el.
  • A felmérés azt mutatja, hogy a többlakásos/BTR-eszközök egyre vonzóbbak, különösen az északi és dél-európai befektetők körében. A hagyományos lakástulajdonosok piacai, mint például Lengyelország, jelentős érdeklődésre tartanak számot, mivel a társadalmi és gazdasági trendek arra utalnak, hogy egyre többen bérelnek lakást.
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Király Boutique Residence

Király Boutique Residence

1061 Budapest, Király utca 46.
60 db lakás
30 – 75 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Címlapkép: Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
magyar zene háza