áruház élelmiszer bevásárlás gyümölcs
Ingatlan

Így kerülhet kevesebb étel a kukába, miközben a vásárlók és a boltok is sok pénzt megspórolnak

Portfolio
Sok mindenre lehet hasznos egy jól összerakott számítógépes rendszer, egy kifejlesztett szoftver, többek között arra is, hogy pénzt spóroljon a vásárlóknak és ezzel párhuzamosan kevesebb lejárt élelmiszert engedjen kidobni az áruházaknak. A World Economic Forum videójában egy olyan megoldást mutat be, ami arra ösztönzi az élelmiszer vásárlókat és kereskedőket, hogy minél kevesebb élelmiszer kidobására kerüljön sor, ezzel jelentősen csökkentve a környezeti terheket.

Egy automatikus, de viszonylag egyszerű árazási stratégiáról van szó, amit most is sok áruház alkalmaz: a közeli lejáratú termékek akciós áron kerülnek ki a polcokra. A különbség abban rejlik, hogy nem kell egyesével átnézni, és naponta újraragasztgatni az akciós címkéket, hanem egy új fejlesztés segítségével az árak automatikusan megújulnak, ahogy haladunk egyre közelebb a termék lejárati idejéhez.

Az átárazás legfőbb előnye, hogy sokkal kevesebb termék végzi a szemétben, miközben a vásárlók is tudnak spórolni és az üzletek is több bevételre számíthatnak.

Az áruházláncok dollár millióktól esnek el évente az eladatlan élelmiszerek miatt, miközben a megtermelt, legyártott ételek harmada nem jut el a fogyasztók tányérjáig. A növekvő élelmiszerpazarlás mostanra a kibocsátott üvegházhatású gázok mintegy 11%-át teszi ki.

Az úgynevezett "Wasteless AI" vagyis pazarlásmentes mesterséges intelligencia eddig átlagosan 39%-kal tudta csökkenteni a szemétbe kerülő élelmiszerek mennyiségét azoknál az áruházláncoknál, amelyek alkalmazzák ezt a megoldást. A technológiát kidolgozó cég célja, hogy 2022-ben Európában mintegy 300 áruházban jelen legyenek.

Vélhetően nem szükséges mesterséges intelligencia ahhoz, hogy az áruházak egy megfelelő árazási programot, stratégiát kapjanak, egy olyan rendszert, amely a lejárati idő mellett a mennyiséget is tudja figyelni és ez alapján megállapítani az árcsökkentés mértékét, amit majd automatikusan kiküld az árakat mutató digitális táblákra. Akárhogyan is hívják azonban ezt az új technológiát, mindenképpen előremutató és jelentős hatékonyságnövelési potenciált, nem mellesleg pedig kisebb környezeti terheket eredményezne, ha minél több áruház hasonló rendszerben gondolkodna. Az ilyen jellegű újítások Magyarországon talán még érdekesebb helyzetet teremthetnek, abban az esetben, ha elfogadják azt a törvényjavaslatot, amely arra kötelezné a nagyobb árbevételű áruházakat, hogy a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt legalább 48 órával a termékeket az Élelmiszermentő Központnak ingyenesen adják át.

Címlapkép forrása: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
london felhőkarcoló