láng negyed látványterv
Ingatlan

Megvannak az első rozsdaövezeti fejlesztés látványtervei : képeken az új "Láng negyed"

Portfolio
A volt Láng Gépgyár területére egymilliárd euró értékű, egy kéthektáros közparkot is magában foglaló városnegyedet tervez az első rozsdaövezeti projekt fejlesztője, amiről most látványterveket is közöltek. Sőt, az is kiderült, hogy hány négyzetméteresek lesznek a lakó-, illetve az irodaprojektek a "Láng negyedben".

Rozsdaövezeti Bizottság elsőként a XIII. kerületi volt Láng Gépgyár területét jelölte ki rozsdaövezeti akcióterületként. A területet a 13. kerületi Önkormányzat jelenleg is barnamezős területként tartja nyilván, és a főváros is Budapest egyik lehetséges rozsdaövezeti akcióterületeként jelölte meg.

Pár napja számoltunk be róla, hogy december végén már el is indították a környezetvédelmi eljárást a "Láng negyedre" vonatkozóan, amely az engedélyezés első lépése. Ez alapján a Váci út, Turbina utca, Esztergomi út, Vizafogó út által határolt 8 hektáros tömbben önálló városrész épülne, amely „ötvözi a lakó- és irodai funkciót a Láng Gépgyár megmaradt műemléki épületeivel”.

A beruházás előzetes vizsgálati dokumentációja szerint összesen bruttó 280 ezer négyzetméter épülne a felszín felett és további 130 ezer négyzetméter alatta lakóépületek, irodaházak, szálloda, üzletek, közösségi terek és parkoló formájában. A meglévő épületeket a Váci út és a Turbina utca sarkán álló, műemléki védettséget élvező, Alpári Ignác tervezte csarnok kivételével elbontják. A tervekből az is kiderül, hogy a Váci út és a Vizafogó utca találkozásánál négy különálló toronyból álló, 65 méter magas irodaház épül.

A mai közleményből kiderült, hogy a jelenlegi tervezési fázis szerint

várhatóan bruttó 136 000 m2-en lakóépületek, bruttó 133 000 m2-en irodaházak épülnek fel, továbbá bruttó 16 000 m2-en egy közel 250 szobás, négy csillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt, valamint a fennmaradó részeken a tervek szerint földfelszín alatti parkolókat alakítanak ki.

Mit jelent a bruttó 136 ezer négyzetméter egy lakófejlesztésnél? A folyósókat és egyéb közös területeket leszámítva, amelyek egy lakóprojekt esetében felmerülnek, illetve több mint 60-70 négyzetméteres átlagos alapterületű lakásokkal számolva, körülbelül 1500 új lakásnak, vagy annál többnek lehet helye az új városnegyedben.

A projekt összértéke a beruházó korábbi közlése 150 milliárd forint volt, a mostani közlemény alapján viszont ez az összeg 1 milliárd euró, vagyis mostani árfolyamon több mint 357 milliárd forint. A beruházó a projektértéket a kezdeti 500 millió euróról azért növelte a duplájára, mert számolt az építőipari anyagárak emelkedésével, és számos újszerű, energiatakarékos, innovatív megoldás bevezetésével. Ugyanakkor az alapkoncepció változatlan maradt, így továbbra is egy közel kéthektáros közparkkal épülnek meg az energiahatékony projektelemek. Az épületeken és a közparkon túl, nem közvetlenül a fejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális beruházások is megvalósulnak.

Láng negyed Látvanyterv a Rákos patak felol
Láng negyed látványterv a Rákos patak felől, forrás: Paulinyi & Partners

Az önkormányzat és a kerületi főépítész által is támogatott koncepció szerint a város felől érkezőket egy fokozatosan emelkedő épületegyüttes fogadja, és az épületek csak a telek északi részén érik el a 65 méteres magasságot.

„A tervezőirodánk által képviselt tervezési módszertan, az automatizált és adatvezérelt tervezés hozzájárul ahhoz, hogy a Váci úti rozsdaövezeti fejlesztés olyan városi képletet hozzon létre, amely egyaránt megfelel a társadalom, a beruházó és a szabályozók szempontrendszerének” – mondta Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója, az első rozsdaövezeti beruházás vezető tervezője.

„Igazi megtiszteltetés számunkra, hogy elsőként lehetünk részesei a kormány által indított rozsdaövezeti programnak, ami elhanyagolt ipari területek újjáélesztésére biztosít lehetőséget. Kelet-Európa egyik legnagyobb multifunkcionális fejlesztését kívánjuk megvalósítani, a tervezésnél és a kialakításnál is arra koncentrálunk, hogy a koncepciótervek alapján egy minden elemében élhető városrészt hozzunk létre” – hangsúlyozta Zentai Péter, a beruházás mögött álló cégcsoport vezetője.

láng negyed Latvanyterv a Vaci ut belvaros felol
Láng negyed látványterv a Váci út felől, forrás: Paulinyi & Partners
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Harmony Terrace

Harmony Terrace

1134 Budapest, Angyalföldi út 18.
98 db lakás
32 – 116 m2 alapterület
30 – 104 M Ft
Átadás:
2022 Q1

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Paulinyi & Partners - Láng negyed látványterve a központi parkról.

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
magyar zene háza