lakás belső modern airbnb
Ingatlan

Mennyi lakbért kell most fizetnie havonta egy bérlőnek Budapesten?

Portfolio
Több ezren kitöltötték legutóbbi lakásbérleti díjakkal kapcsolatos kérdőívünket, melynek eredményeit hamarosan bemutatjuk, addig viszont egy gyors összegzésben nézzük meg a keresleti és a kínálati bérleti díjakat a Rentingo.com felmérése alapján. Jelenleg átlagosan 157 ezer forintot kérnek Budapesten egy kiadó lakásért, és szemben a tavaly téli folyamatos árcsökkenéssel, az induló ötödik járványhullám ellenére a bérleti díjak további növekedése várható.

Tovább nőttek a bérleti díjak decemberben a budapesti kiadó lakások piacán, és ez a trend 2022-ben is folytatódhat. A 2020-as látványos bezuhanást követően a koronavírus-járvány újabb hullámai egyre kevésbé befolyásolták az árakat, sőt 2021 végére a piac függetleníteni tudta magát a pandémiától.

Jelenleg átlagosan 157 ezer forintot kérnek Budapesten egy kiadó lakásért

és szemben a tavaly téli folyamatos árcsökkenéssel, az induló ötödik járványhullám ellenére a bérleti díjak további növekedése várható, amennyiben nyáron még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra.

Az árnövekedésnek egyedül az szabhat határt, hogy a bérlők fizetőképessége lépést tud-e tartani az emelkedéssel.

Fokozatosan erősödött a budapesti albérletpiac 2021-ben a márciusi mélypont után, de a pandémia miatt közel két éve bekövetkező visszaesést teljesen még nem sikerült kihevernie. A felépülés egyértelmű jele, hogy erős forgalom mellett tovább tart a tavaly márciusban megindult bérletidíj-emelkedés, és ez a trend folyamatosan ellenáll az újabb járványhullámoknak. A kereslet minimális mértékben szintén erősödött novemberhez képest, ugyanakkor egyre kevésbé tudja követni az áremelkedést.

rentingo
Átlagos kínálati és keresleti bérleti díjak a budapesti lakáspiacon 2020. január és 2021. december között, Forrás: Rentingo

2022-ben tovább emelkedhetnek a bérleti díjak Budapesten. Míg azonban tavaly a magához térő gazdaság, az erősödő fizetőképes kereslet és az ingatlanárak emelkedése okozta a bérleti díjak növekedését, addig idén ehhez hozzájárulhat a jegybanki alapkamat emelkedése is, ami a bérbeadók hozamelvárását is befolyásolja. Amennyiben nyáron tovább normalizálódik a fővárosi turizmus, és még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra, ezzel szűkítve a hosszú távú kínálati piacot, a budapesti bérleti díjak az év második félévére elérhetik a válság előtti szintet, ami átlagosan közel 170 ezer forintot jelent. Ilyen magas árakra legutóbb 2020 januárjában volt példa.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BLU
39–92 m263–250 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m229.9–198.2 M Ft
Harmony Terrace
32–116 m230–104 M Ft
Metrodom River
28–116 m239–117 M Ft
VABA Apartments
47.04–81.95 m256.27–111.07 M Ft

Címlapkép forrása: Getty Images

Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23
Etiópia álbanán

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
magyar zene háza