füsz szmog ház kémény
Ingatlan

Brutális gázszámla-emelkedés rezsicsökkentés alatt? - Így sajnos előfordulhat

Portfolio
Egyik napról a másikra 120 ezer forintra emelkedett a 60 négyzetméteres lakás havi gázszámlája - panaszkodott az egyik ingatlanos fórumon valaki, aki egy olyan bérelt lakásban él, melynek tulajdonosa nem magánszemély, hanem egy vállalat. Míg a lakosság a maximált díjak miatt nem érzi a globálisan elszállt energiaárakat, addig a cégek esetében ez nem feltétlenül van így. De valóban jogos egy ekkora áremelés? Mitől függ, hogy egy vállalat mennyit fizet a gázért? Az alábbiakban ezt jártuk körbe, röviden kitérve az önkormányzatok helyzetére és bemutatva azt is, kell-e félnünk, hogy hiány alakul ki a piacon.

Bár a lakosság nem érzi a saját bőrén, de extrém folyamatok zajlottak az elmúlt évben a nemzetközi földgáz és árampiacon. Ahogy év végi cikkünkben írtuk a 2021 elején még csak 20 euró körül mozgó gázár őszre 120 euró fölé, azaz hatszorosára drágult és még az év végén is 100 euró körül hullámzott, hogy aztán egy újabb lendülettel a 180 eurót vegye célba.

Ehhez nagyon hasonló folyamatok zajlottak az áram piacán is, ott 40-50 eurós szintről kúszott fel év végére tízszeresére, vagyis 400 euró fölé az árszint. A mögöttes okokkal az alábbi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk:

Mindez ugyanakkor a rezsicsökkentés miatt nem érintette a lakosságot, most azonban egy meglehetősen furcsa esettel találkoztunk az egyik ingatlanos fórumon. Az érintett személy nem magánszemélytől, hanem egy vállalattól bérli a lakását és emiatt egyik hónapról a másikra hirtelen 120 ezer forintos gázszámlát kapott, melynek kapcsán a kérdés az volt, hogy jogos-e a követelés és ha igen, mit tehet a bérlő. A helyzetet bonyolítja, hogy a hagyományos bérleti szerződés helyett egy speciális megállapodás alapján lakik bent a személy, így ingatlanszakértők véleménye szerint a kérdésben csak a bíróság tud majd igazságot tenni.

Bajban vannak a cégtől bérlők?

A helyzet nem ennyire egyszerű, ugyanis sok mindentől függ az, hogy egy cég milyen áron kapja a gázt és az áramot. Mivel a gázév októberben indult, így ha egy cég időben, például már nyáron lépett az új szerződés biztosításával, akkor még relatív alacsonyabb árak mellett tudta biztosítani magának az októbertől jelentkező gázigényét. Az áramév január 1-től indult, így ott, ha kora ősszel szerződött a vállalat, akkor ebben az esetben sem jelentkeznek a számlán a mostani extrém tőzsdei árak.

A kormány ugyanakkor egy decemberi döntéssel lehetővé tette a 4 milliárd forint nettó árbevétel/mérlegfőösszeg alatti, illetve legfeljebb 10 fős kis- és középvállalkozásoknak, hogy januártól júniusig az egyetemes szolgáltatói körből vehessenek áramot, tehát baráti árszinten, közel a lakossági árak szintjéhez.

Végül a fő kérdés az, hogy bár a hazai cégek nagy része beleesik ebbe a kategóriába, valóban tudnak-e ezzel élni, mivel ehhez a korábban kötött szerződést fel kell mondaniuk. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy egy féléves kedvezményért cserébe ezt sokan megteszik, illetve egyáltalán meg tudják-e tenni, kell-e kötbért fizetniük attól függően, milyen szerződésben állnak a szolgáltatójukkal.

A tőzsdei árak idősora alapján kirajzolódó áremelkedésétől tehát teljesen eltér a legtöbb cég mindennapi gyakorlata, de az látszik, hogy a cégek életében valamekkora mértékben mindenképpen drágulni fog a rezsi, és ez a fentihez hasonló speciális esetekben akár a magánszemélyként lakást bérlők rezsiköltségében is megjelenhet.

Nehéz helyzetben az önkormányzatok

A vállalatok mellett az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozta a jelentős drágulás. A Telex ezzel foglalkozó cikkéből kiderül, hogy távhőszolgáltatáshoz vagy a tömegközlekedés fenntartásához szükséges energiaszámlák csak idén több milliárddal növelik a nagyobb magyarországi városok kiadásait. Vannak helyek, ahol szerződést bontottak a szolgáltatóval, majd újrakötötték azt, de olyan is előfordul, hogy egy településen a korábbi ár három és félszereséért tudtak csak gázt venni. A témáról a Portfolio is több cikkben beszámolt:

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Budai Walzer II. ütem
38–102 m239–100 M Ft
Béke Residence
38.5–113 m235.9–87.5 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
Sunny Side Residence
29.5–85.8 m227.7–77.2 M Ft

Kell tartani a hiánytól?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb beszámolója szerint gázhiánytól nem kell tartani. Az ország az idei év első hetében 248,6 millió köbméter földgázt fogyasztott, ami 110 millió köbméterrel kevesebb, mint az elmúlt 5 év átlagos január első heti fogyasztása. A szokatlanul enyhe időjárás tehát csökkentette a keresletet: az elfogyasztott földgázmennyiség követi a hőmérséklet változását, hozzávetőlegesen a napi középhőmérséklet 1°C fokkal való változása két millió köbméterrel változtatja a fogyasztást a fűtési időszakban.

A január elejei enyhe idő miatt jellemző alacsony napi fogyasztások ellenére az idei téli összesített gázfelhasználás hasonló az előző évihez. A január 9-ei adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 2,8 milliárd köbméter gáz van, így a töltöttség 45 százalékos. Amint azt a Portfolio elemzése is bemutatja: ez a mostani 45%-os arány (piros vonal) az elmúlt 10 év átlagánál (szürke vonal) és a 2018-as aránynál csak kb. 5%-ponttal alacsonyabb, de közel 15%-ponttal magasabb, mint a 2017-es tényérték volt és szinte teljesen megegyezik a 2019-es adattal.

A MEKH szerint a rendelkezésünkre álló gázmennyiséget figyelembe véve a hosszú távú importszerződések és egyéb várható importmennyiségek elegendő tartalékot jelentenek még tartósan hideg idő esetén is.

Címlapkép forrása: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
london felhőkarcoló