építőanyag
Ingatlan

Ez nem hiányzott: Már a kereskedőknél is látszik az építőanyagok további drágulása

Portfolio
Hiába reméltük a tavalyi év második felében, hogy mérséklődni kezdenek az építési alapanyagok árai, a közben elszálló energiaköltségek több termék esetében is csak további drágulást hoztak. A szakmabeliek az ősz folyamán többször is figyelmeztettek, hogy idén év elején új lendületet vehet az áremelkedés, ami most úgy látszik meg is jelent a kereskedőknél - derül ki a Világgazdaság podcastjéből, ahol Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke adott helyzetértékelést.

A tavalyi év egyik legfontosabb témáját az építőiparban az alapanyagárak drasztikus emelkedési üteme szolgáltatta. Az év közepére globális szinten már mérséklődött a helyzet, ami Magyarországra őszre el is kezdett begyűrűzni - az év második felében azonban elszálltak az energiaárak, ami miatt megint fel kellett készülni egyes (energiaigényes) alapanyagok további drágulására.

Az áremelkedési hírek hallatán és az év végi felpörgött felújítási kereslet miatt a kereskedők raktárai kiürültek, az új megrendelésekben pedig már látszik is a 10-15 százalékos drágulás.

Ez azt is jelzi, hogy a gyártói áremelések viszonylag gyorsan átmennek a kereskedelmi láncokon. A szakértő szerint ugyan még vannak termékek, amiket tavalyi áron lehet beszerezni, az új árajánlatok esetén már emelkedő árakra kell számítani.

Az építőanyagok további drágulása meg fogja nehezíteni a korábban már fix áron bevállalt kivitelezések finanszírozhatóságát, az újabb áremelkedés miatt vagy a kivitelező, vagy a beruházó kénytelen mélyebben a zsebébe nyúlni

- vélekedett Wiesinger Raimund. Hozzátette, a mostani drágulás elsősorban a szárazépítészeti árukat, jellemzően a gipszkartont érinti.

A tavalyi év egyik legnagyobb drágulását bemutató faanyagok és a betonacél árai már az ősz folyamán mérséklődni kezdtek, de ahogy arra még decemberben a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség felhívta a figyelmet, más termékeknél (szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek a gyártók. Utóbbi termékek előállítása ugyanis rendkívül energia-intenzív (a gyártási költség 40-50 százalékát teszi ki az energiaköltség), az energiaárak viszont nagyon elszálltak a világpiacon - a szakmai szervezet szerint a versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt 2021 elejéhez képest. A szálas szigetelő anyagokhoz hozzávehetjük még a az égetett kerámia és tégla termékeket is, amik előállítása hasonlóan energiaigényes.

A kínálati sokkból eredő áremelkedésnek egyszer vége szakad, amint visszaáll a termelés a megfelelő szintjére. Ezért is tapasztalhattuk meg, hogy egyes termékeknél már beindult az árcsökkenés. Azoknál viszont, ahol nem a kínálat, hanem a növekvő előállítási költségek eredményeztek 5, 10, vagy 15 százalékos emelkedést, nem indokolt piaci eredetű árcsökkenésre számítani.

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
london felhőkarcoló