Előfizetői tartalom

Súlyos csapásokon van túl a hazai irodapiac - Van okunk az optimizmusra?

Portfolio
Több mint egy éve várjuk, hogy a budapesti irodaállomány mérete elérje a 4 millió négyzetmétert. Bár sokan számíthattak arra, hogy 2021-ben sor kerül erre, végül nem így lett, sőt, az irodafejlesztők olyan mértékben húzták be a kéziféket, hogy 2021 második felében egyetlen négyzetméternyi új irodaterület sem került a piacra. Az alábbiakban annak néztünk utána, hogy mit jelentett ez a visszaesés éves szinten a bérbeadási volumen és mit az új kínálat tekintetében.

Nemrég adta ki legfrissebb jelentését a BRF, ami összefoglalja az elmúlt negyedév legfrissebb számait a fővárosi irodapiacon. Ez alapján a teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 955 600 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 301 750 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 653 850 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. A negyedéves számait, kiemelve a kereslet és az üres területek arányát az alábbi táblázat foglalja össze.

brf iroda tábla2

Mi az oka a visszaesésnek?

Mielőtt rátérnénk az okokra, érdemes éves szinten is megvizsgálni, hogy mekkora volt a változás a bérbeadási volumen és az új kínálat tekintetében az elmúlt években.

Jól látható, hogy éves bérbeadás tekintetében egy stabil növekedés volt látható 2016 óta, melynek egyértelműen a 2020-as covid vetett véget. A korábbi 450 ezer négyzetméteres szintről 2019-re 600 ezer fölé emelkedett a bérbeadott irodaterületek mennyisége, majd 2020-ban szinte megfeleződött a korábbi kereslet, éppen csak meghaladva a 300 ezer négyzetmétert. Ebben 2021-ben sem volt túl nagy változás, enyhe növekedés mellett 360-370 ezer négyzetméter között volt az éves volumen, melynek legnagyobb részét a szerződéshosszabbítás és az új szerződés tette ki, a bővülés mindössze 7-8 százalékért felelt.

A cikkből kiderül, hogy:

  • Hogyan alakult 2015 óta az éves irodabérbeadási volumen Budapesten?
  • Hogyan alakult 2014 óta az éves új kínálat a budapesti irodapiacon?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés