FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
 
Előfizetői tartalom

Kiderültek a részletek: így lesz egy lepusztult barnamezős területből igazi aranybánya

Portfolio
Igazi aranybánya is lehet egy ingatlanfejlesztőnek egy olyan terület, ami némi (vagy éppen nagyon is sok) rendezést követően olyan lakópark helyszíne lehet, ahol a lakások után még az 5%-os áfát sem kell megfizetni. Ehhez azonban több vizsgálat után is zöld lámpát kell kapni a Rozsdaövezeti Bizottságtól, amelynek a döntési folyamatairól kevés részletet lehetett tudni. Ezidáig. A Bizottság működésének, és a vizsgálatok részleteiről tartott előadást Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára a HuGBC Green Talk eseményén. Így többek között az is kiderült, hogy összesen 46 barnamezős területre érkezett kezdeményezés a Rozsdaövezeti Bizottsághoz, amelyből 16-nak az akcióterületté való minősítését támogatta a Bizottság, két terület pedig már jóváhagyási státuszba került.

A kormány tavaly májusában jelentette be, hogy külön fejlesztési programot indít a rozsdaövezetek újjáélesztésére szerte az országban. Az akcióterv célja a leromlott állapotú és szennyezett ipari területek helyreállítása, kármentesítése. A Rozsdaövezeti Bizottság által kijelölt rozsdaövezeti akcióterületeken létrejövő lakófejlesztések legnagyobb előnye, hogy a lakások után még az 5%-os áfa is visszaigényelhető. Az áfamentesség lehet tehát a legnagyobb ösztönző, hogy minél több barnamezős területet a tulajdonosa, vagy a fejlesztő igyekezzen elfogadtatni a Bizottsággal.

Eddig sok részletet nem lehetett tudni arról, hogy a Rozsdaövezeti Bizottsághoz milyen területajánlások érkeztek, illetve azt sem, hogy ezekből mennyit fogadtak el. A HuGBC eseményén azonban több részlet is kiderült. Többek között az is, hogy már 2 jóváhagyott rozsdaövezeti terület is van Budapesten, ahol az épülő lakások után visszaigényelhető lesz az áfa a vásárlók számára:

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára előadásában elmondta, hogy a barnamezős területek fogalma az építésügyben már korábban is szerepel, ennél a rozsdaövezeti akcióterület kifejezés annyival bővebb, hogy a lakófunkció kialakítására alkalmas barnamezős területek fejlesztését is magába foglalja.

Miről szól a cikk?

  • Miért jó a rozsdaövezeti akcióterület minősítés?
  • Hány területet vizsgált eddig a Rozsdaövezeti Bizottság? Mennyi kapott ebből zöld utat?
  • Az eljárás részletes menete: miknek kell megfelelni?
  • Milyen környezeti károkra készülhet egy fejlesztő?
  • Hol vannak Magyarországon barnamezős területek?
  • Mennyibe kerül egy környezetszennyezési vizsgálat és mennyibe a kármentesítés

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés