Előfizetői tartalom

Itt a pánikszerű kiköltözés következménye: egy év alatt harmadával drágultak a házak az agglomerációban

Portfolio
A durva áremelkedés ellenére is töretlen a budapesti agglomeráció népszerűsége, a telkek sorra fogynak, az új építésű házak iránt pedig akkora a kereslet, hogy pár hónap alatt is több millióval megdrágulhat ugyanaz a kiviteli terv, ugyanannál az építtetőnél, egy házszámmal arébb. A legfelkapottabb településeken a 100 milliós telkeárak sem ritkák, de aki az új építés helyett használt családi házra vágyik, annak is sokkal mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe. A KSH adatai alapján 2021 harmadik negyedévében a budapesti agglomerációban 49,5 millió forintra nőtt az átlagos lakásár, ami egy év alatt a legnagyobb áremelkedésnek számít régiós összehasonlításban.

Elképesztő kereslet és elképesztő árak jellemzik a budapesti agglomerációt. Bár a durva áremelkedés főleg az elmúlt másfél évben robbant be, a kiköltözési hullám már valamivel korábban elkezdődött. 2018 és 2021 között közel 48 ezerrel több lakosa volt Pest megyének, mialatt Budapesten közel 26 ezerrel csökkent a népesség. Nem váratlan következmény, hogy a házak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés