Előfizetői tartalom

Tök jó a zöld hitel, csak nem minden esetben és mindenkinek

Portfolio
Egy barátom zöldhitel-felvétel során tapasztalt vívódását látva született meg a cikkötlet, hogy jobban utánajárjak annak, hogy miért ilyen bonyolult új lakás vásárlására igényelni, a jelenlegi piaci hitelkamatnál jóval kedvezőbb 2-2,5%-kal elérhető zöld hitelterméket. A cikk célja alapvetően az volt, hogy összegezzem a bankoknál elérhető lehetőségeket és a különbségeket az új lakás vásárlására, vagy egy új ház építésére felvett zöld hitelnél. Már látom, hogy az összegzés útmutatásnak jóval kevésbé használható, viszont rámutat valami másra: az összegyűjtött információk, a bankokkal folytatott megannyi telefonbeszélgetés egyik legfőbb tanulsága az lett, hogy hatalmas nagy káosz lengi körbe a zöld hitelt, és valahogy a banki elvárások, a fejlesztői érdekek, az újlakás-piac fizikai adottságai és a vásárlók lehetőségei nem érnek össze. A sok nehézség ellenére, természetesen van, aki fel tudta venni a zöld hitelt épülő új lakás vásárlására, de az biztos, hogy minél később készül el az új ingatlan (itt főleg a sok lakásos társasházakra és nem egy családi házra kell gondolni), annál bonyolultabbnak tűnik a folyamat.

Nem minden aranyzöld, ami fénylik Kedvező 2-2,5%-os hitelkamat, 70 milliós összeghatár új lakás vásárlásra, vagy építésre, BB (és azon belül még valamivel szigorúbb, évente max 90 kWh primerenergia igény/m2) energetikai követelmények. Minden annyira egyértelműnek tűnt elsőre. A cikkötletet adó barátom az előzetes zöldhitel-kalkulátorok segítségével megállapította...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés