Előfizetői tartalom

Bűnmegelőzés építészettel? Bizony lehetséges!

Portfolio
Az utóbbi időkben többször is találkozhattunk már a modern várostervezés egyes alapelveit megtestesítő projekttel: külön cikkben foglalkoztunk már a 15 perces város koncepciójával, mely kisebb városközpontok létrehozásával tenné élhetőbbé a várost, valamint többször is írtunk már a fővárosban zajló komolyabb parkfejlesztésekkel, mint a Városliget fejlesztése és a Csepeli közpark kialakítása. A 15 perces városban és a parkfejlesztésekben közös, hogy mind a kettő olyan urbanista koncepció, mely a nagyvárosok élhetőbbé tételén dolgoznak. A városfejlesztések kapcsán azonban van egy terület, amelyről fontosságához képest zavarba ejtően keveset beszélnek a szakemberek: ez nem más, mint a bűnözés és a közbiztonság.

A bűnözés sokak szemében elsősorban hatósági kérdés – a rendőrségnek, a közigazgatásnak kell hatékony bűnmegelőző módszerekkel rendet tartani. A közbiztonság formálásában azonban az építészetnek is meg van a maga szerepe, így egy helyi önkormányzat már a köztérfejlesztések során bekapcsolódhat a bűnmegelőzésbe pusztán azzal, hogy a tereket az építészeti bűnmegelőzés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés