Előfizetői tartalom

Nyerészkednek rajtunk, vagy nélkülük nincs piac? Ekkora arányt képviselnek a befektetők a lakáspiacon

Az ismerőseim körében többen is vannak, akik rendre kérdezik, hogy mégis hogy mehetnek még mindig föl a lakásárak (és a lakbérek), miközben egyre nagyobb az infláció is? A kérdés igen összetett, a témában részletes elemzést is írtunk, aminek kapcsán kisebb szakmai vita is kibontakozott. Az egyik válasz a befektetői szándékban rejlik, hiszen az ingatlan hagyományosan jó befektetésnek számítanak, főleg az infláció ellen - de vajon tényleg annyi befektető van a piacon, hogy az ő hatásuk ennyire érződjön a lakásárakon? Főleg úgy, hogy nálunk nincsenek is jelen hatalmas intézményi befektetők, mint nyugaton? A Duna House adatai segítségével megvizsgáltuk mekkora arányt is képviseltek a befektetők az elmúlt 10 évben a budapesti és az országos lakáspiacon.

Mint azt mindenki jól tudja, a lakásárak 2014 óta valósággal kilőttek Magyarországon - olyannyira, hogy 2010-es bázison vizsgálva Európa legnagyobb növekedését produkáltuk (folyó áron). A lakásárak növekedésében a 2014-15-ben kezdődő gazdasági fellendülésen kívül hatalmas szerepet játszottak a kormány lakástámogatási programjai (CSOK, Falusi CSOK, lakásáfa csökkentése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés