Váci úti irodafolyosó
Ingatlan

Meg se érzik a befektetők a romló gazdasági hangulatot - Lefelé száguldanak a hozamok az ingatlanpiacon

Portfolio
2021-ben a hazai befektetési piac 1,2 milliárd eurós forgalmat ért el, ami 17 százalékos növekedés a 2020-as adathoz képest. A forgalom jelentős részét (56 százalékát) néhány nagy összegű tranzakció adta, 67 százaléka pedig hazai befektetőkhöz kötődött - olvasható az MNB kereskedelmiingatlan-piaci jelentésében. A befektetési piac kínálati oldalán az eladó ingatlanokból hiány van, ami a hozamok csökkenését eredményezi. A 2020-as megtorpanást követően, 2021-ben a KKE régió legtöbb országában visszatért a hozamok csökkenő tendenciája, az éves befektetési forgalom pedig 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Erősen csökkennek a hozamszintek

2021-ben a kereskedelmiingatlan-piac befektetési forgalma 1,25 milliárd eurót ért el, ami a 2019-es forgalomhoz képest közel harmadával kevesebb, 2020-hoz képest viszont 17 százalékos növekedést jelent. A tranzakciók átlagos értéke közel 25 millió euró volt, ami 17 százalékkal meghaladja a 2020-as tranzakciók átlagát. 2021-ben nyolc nagyobb (50 millió eurót elérő vagy meghaladó) összegű adásvételi tranzakció történt, amelyek a teljes befektetési forgalom 56 százalékát adták.

Kereskedelmiingatlan-piaci hozamok

A fenti ábra nyomán elmondható, hogy a volumen 78 százaléka irodaházak, 7 százaléka ipari-logisztikai ingatlanok, 7 százaléka szállodák, 6 százaléka fejlesztési telkek, 2 százaléka pedig kiskereskedelmi ingatlanok adásvételéből adódott. Az irodapiaci elsődleges (prime) hozama 2021 első félévében 50 bázisponttal 5,25 százalékra csökkent, és az év végéig változatlan maradt. Az ipar-logisztika szegmens elsődleges hozamszintje 2021- ben negyedévről-negyedévre csökkent,

és 125 bázispontos hozamesést követően december végén 5,75 százalékon állt, 50 bázispontnyira megközelítve az elsődleges irodahozamot.

Ez utóbbi jól tükrözi, hogy a logisztikai ingatlanok az elmúlt két évben a befektetők által egyre inkább preferált és kevésbé kockázatosnak tartott eszközzé váltak. A kiskereskedelmi szegmensben nem történt hozamcsökkenés, 2020. első negyedév óta 6,25 százalék a prime hozamszint. A hozamok további csökkenését támogatja, hogy az eladó befektetési termékekből hiány van a kínálati oldalon.

A többek között hazánkban is elindult monetáris szigorítási ciklus is mérséklő hatással van az ingatlanbefektetések hozamfeláraira, a csökkenő ingatlanpiaci hozamok mellett. A 10 éves magyar állampapíraukciók átlaghozamának 2022. februári átlagához képest a budapesti prime irodabefektetéseknek 45 bázispontnyi hozamfelára maradt 2022. február végére. Ugyanezen összevetésben a prime ipar-logisztika befektetéseknek 95, a prime bevásárlóközpontoknak pedig 145 bázispontra csökkent a hozamprémiuma.

Erősödnek a hazai befektetők

A 2021. évi befektetési forgalom 67 százalékát tették ki a magyar befektetők vásárlásai, és a nagy összegű tranzakciók által generált forgalom 65 százaléka is hozzájuk kötődik.

A hazai befektetők után a cseh befektetők vásárlásainak összértéke volt a legmagasabb, az éves volumen 8 százaléka, 6–6 százalék volt az Ausztriából és Németországból, valamint 4 százalék az Egyesült Királyságból érkező befektetők tranzakcióinak aránya.

kereskedelmi-ingatlan befektetői arányok

Az éves befektetési volumen 37 százaléka magyar, 20 százaléka pedig külföldi ingatlanbefektető cégekhez kapcsolódott, a hazai zártkörű és külföldi ingatlanalapok együttes részesedése pedig 35 százalék volt. A korábban jelentős befektetőnek számító magyar nyilvános nyílt végű ingatlanalapokból 2021 során enyhe, de folyamatos tőkekiáramlás volt megfigyelhető.

A térségünk befektetői aktvitását vizsgálva elmondható, hogy 2021 során a KKE régió országainak befektetési piacait 25–65 bázispontos hozamcsökkenés jellemezte, egyedül Csehországban emelkedett 10 bázisponttal az elsődleges (prime) irodapiaci hozam. Prágához és Varsóhoz képest Budapest az elsődleges irodapiaci hozamok tekintetében rendre 125, illetve 75 bázispont prémiumot kínál, Pozsonnyal pedig megegyezik a hozamszint.

A befektetési volumenek 2021-ben országonként eltérően alakultak, Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában enyhén (6–9 százalékkal) elmaradtak a 2020-as szinttől, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában pedig meghaladták azt. Régiós szinten összességében 3 százalékkal volt magasabb a befektetési forgalom, mint 2020-ban, 2019-hez képest viszont még mindig 31 százalékos visszaesés mérhető.

Címlapkép: Getty Images

getty, bérlakás, társasház, bérház, budapest, belváros,
orosz ukrán háború zászló
szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
getty, bérlakás, társasház, bérház, budapest, belváros,