Előfizetői tartalom

Közeledik a lakáspiaci fordulat? - Még kitart a brutális áremelkedés, de hamarosan alábbhagyhat a lendület

Portfolio
Ahogy a tavalyi év többi negyedévében, folytatódott 2021 legvégén is a hazai lakásárak menetelése. Az éves árváltozás még magasabb is volt mint az év többi részében, a negyedévek közötti áremelkedés viszont enyhülni látszott - a következő negyedévben (2022 első három hónapjában) akár már a stagnálást is elérhetik a számok, de szigorúan csak a negyedévek közötti összehasonlításban. A tegnapi MNB lakásár-statisztikák után, most a KSH adta ki a legfrissebb számait: a IV. negyedévben a lakásárak több mint ötödével magasabbak voltak az előző év azonos időszakának szintjénél, és meghaladták a 2015. évi kétszeresét.

A 2021. évi gyors áremelkedés hatására a IV. negyedévben a használt lakások ára 21, az újaké 22%-kal meghaladta az előző év azonos időszaki szintet. Ez a megfigyelések kezdete óta a legnagyobb arányú éves áremelkedés a használt lakások körében, az újaknál is csak egyszer mértünk ezt meghaladó értéket (2017 végén 23%-ot). Az alábbi ábra mindezt jól szemlélteti...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái