FONTOS Tökéletes vihar alakul a lakáspiacon - Nem lesz lakás, de legalább az is drága lesz
balaton balatonfüred
Ingatlan

Brutális lakásárakkal találkozhatunk a Balatonnál is - Háromszorosukra lőttek ki az árak az elmúlt években

Portfolio
Balatonfüreden és környékén kérték átlagosan a legtöbbet a használt lakásokért a Balaton környékén tavaly, négyzetméterenként átlagosan csaknem 640 ezer forintot, és a használt lakásokra jellemző árszint is itt volt a legmagasabb, majdnem 50 millió forint, derült ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából. A 2015 óta tartó ingatlanár-növekedés 90-200 százalékos volt a tó környékén, amiből a használt lakások is jócskán kivették a részüket.  Az átlagos négyzetméter- és lakásárak között azonban több mint háromszoros, de akár csaknem ötszörös különbségek is előfordulnak járásonként és településenként mind a használt, mind az új építésű lakóingatlanoknál. Jelentős, 25-60 százalék közötti a vízpart prémiuma. A takarékbank balatoni ingatlanpiacot elemző anyagából elsőként a használt lakásokat vesszük górcső alá.

A Balaton környékén a 2008-2009-es gazdasági válságot követően sem csökkentek az árak, az ottani ingatlanok tartották értéküket az országos visszaeséshez képest. 2014-2015-ben indult meg az azóta is tartó felívelés. Azóta például több mint 200 százalékkal emelkedtek az árak a Fonyódi, 180 százalékkal a Balatonfüredi, 172-175 százalékkal a Balatonalmádi és a Siófoki járásban. A legkisebb áremelkedés a parttal is rendelkező járások közül a Marcali járást jellemezte, de még itt is csaknem duplázódtak az árak (+90%).

2021-ben 10,4 százalékkal emelkedtek az átlagos lakásárak az egy évvel korábbihoz képest a Balatonon.

A használt lakások négyzetméterenkénti átlagos ára 205 ezer és 637 ezer forint között alakult a balatoni járásokban 2021-ben. A legdrágább, Balatonfüredi járásban csaknem háromszor annyit kellett fizetniük a vásárlóknak a lakások négyzetméteréért, mint a legolcsóbb, Nagykanizsaiban.

balatoni használt nm árak - járások

A Balatonfüredi járást követő Siófoki, Balatonalmádi, Fonyódi és Keszthelyi járásban jellemzően 400 és 530 ezer forint között alakultak a négyzetméterárak, míg a legalacsonyabb, 205 és 218 ezer forint közötti árakkal a parttal közvetlenül nem érintkező vagy csak nagyon kicsi partszakasszal rendelkező járásokban, a Nagykanizsai mellett a Marcaliban, a Tabiban és a Veszprémiben találkozhattak a vevők.

balatoni használt nm árak - települések

Hasonló mértékű különbségek mutatkoztak települési szinten is 2021-ben: 208 ezer és 682 ezer forint körül kellett fizetni egy lakás egy négyzetméteréért.

A sort Zamárdi és Alsóörs vezette, átlépve a 600 ezer forintos fajlagos árat.

Ezeken a településeken azonban lényegesen kevesebb tranzakcióra kerül sor, mint a nagyobb településeken, amelyek közül Balatonfüred lett a harmadik – szintén 600 ezer forint feletti négyzetméterárral –, megelőzve Csopakot, Hévízt és Siófokot, ahol mind 500 ezer forint felett voltak a négyzetméterárak.

Ha többet szeretne megtudni a balatoni lakáspiac helyzetéről, kilátásairól, akkor mindenképp látogasson el holnap, május 7-én a Portfolio Lakáskiállítására, ahol a Lakás Klub keretei között ez a téma is terítékre kerül.

A használt lakásokra jellemző árszinteket járásokra nézve szintén a Balatonfüredi járás a legdrágább, ahol tipikusan majdnem 50 millió forintba került egy lakás 2021-ben, a Balatonalmádi és a Siófoki járásban pedig megközelítette vagy meghaladta a 30 milliót ez az összeg. A Tabi és a Nagykanizsai járásban ezzel szemben 10 millió forint körül, illetve alatt mozgott egy tipikus használt lakás ára.

balatoni med árszintek - települések

Települési bontásban vizsgálva a használt lakások 2021-es tipikus árszintjét, szintén jelentős különbségek mutatkoztak. A legolcsóbb Lengyeltótiban 13 millió forintos ár volt jellemző, Gyenesdiáson azonban meghaladta a 60 millió forintot a tipikus árszint, és Csopakon is hozzávetőleg ennyit kellett fizetni. Ez csaknem ötszörös különbséget jelent. Tizennégy településen alakultak 30 millió forint felett az árak, Balatonfüred itt is a legdrágábbak közé tartozott.

Négyzetméterárak alakulása a parttól való távolság viszonyában (2021-ben)
Távolság Fajlagos árak Különbség a vízparthoz  képest Különbség a vízparti árak arányában
0 perc 498    
1-15 perc 358 -140 -28%
16 vagy több perc 205 -293 -59%
Forrás: takarékbank    

A lakásokért fizetendő négyzetméterárak közötti különbségeket ugyanakkor nagyban befolyásolja a Balaton-part prémiuma.

A parton a használt lakások négyzetméterára csaknem 500 ezer forint volt tavaly, a parthoz közel, 15 percen belül elérhető helyszíneken azonban már kevesebb mint 360 ezret. Ez 28 százalékos különbség az árakban.

A parttól távol alig voltak 200 ezer forintnál magasabbak az árak, ehhez képest a part prémiuma tehát 300 ezer forint, vagyis 60 százalék.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy kérdéses, hogyan alakulnak idén a balatoni árak tekintve, hogy a kereslet a nyaralók iránt idén nem tűnik olyan erősnek, mint korábban. Mint azt korábban már megírtuk, az OTP Az ingatlanpont elemzője szerint az északi parton ugyan minimálisan csökkent a kereslet az év elején, azonban a szezon indulásával egyértelmű növekedés várható. Elmondása szerint az árak most körülbelül a tavalyi szinten mozognak és az idei évben, ameddig a kereslet irányítja a piacot, nem is lehet jelentős csökkenésre számítani - de ezek szerint jelentős növekedésre sem. A déli parton mindeközben márciusban már növekedni tudott a kereslet, ez az értékesítések számában mutatkozik meg.

Junius 8-9-én érkezik Balatonfüreden a Portfolio Property X konferencia, mely egy eseményen ötvözi a szakmaiságot, az élményt és a networkinget. Kattints a további részletekért!

Címlapkép: Getty Images

getty, bérlakás, társasház, bérház, budapest, belváros,
orosz ukrán háború zászló
szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
getty, bérlakás, társasház, bérház, budapest, belváros,