market zrr
Ingatlan

Két óriásprojektnek köszönhetően hatalmas rekord született az építőiparban

Portfolio
Kiugróan magas Aktivitás-Kezdés mutatóval indult az idei év a hazai építőiparban. 2022 első három hónapjában közel 1300 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az első negyedéves Aktivitás-Kezdés új rekordnak számít, soha ilyen magas összegben nem indultak el építkezések egy negyedév alatt. Az eddig csúcsnak számító 2021 második negyedévi szintet közel 37 százalékkal szárnyalta túl az összeg. Az ugrásszerű növekedés azonban elsősorban két nagy projekt elindulására vezethető vissza, a Budapest-Belgrád vasúti korridor Soroksár - Kelebia szakaszának és az M44-es Kecskemét és Szentkirály közötti szakaszának munkálataira.

Stagnáló magasépítési aktivitás

2022 első három hónapjában valamivel több, mint 430 milliárd forintot tett ki a megkezdett magasépítési beruházások értéke, ami jó évkezdetnek tekinthető. Az Aktivitás-Kezdés valamivel alatta maradt az előző év azonos időszaki értékének, 2021 utolsó két negyedévéhez viszonyítva azonban nem látszik jelentős változás a magasépítési Aktivitás-Kezdés mutatóban, 2020 április és december közötti időszakánál pedig lényegesebb jobb számokat hozott az idei első három hónap.

A magasépítéseken belül a lakáscélú magasépítéseket mérsékelt Aktivitás-Kezdés jellemezte, 90 milliárd forint alatt maradt a megkezdett építkezések összege. A nem lakáscélú magasépítések Aktivitás-Kezdés mutatója 2022 első negyedévében összesen közel 350 milliárd forintot tett ki, ami ugyan 2021 első két, nagyon erős számokat hozó negyedévétől elmarad, ugyanakkor szinte megegyezik a tavalyi év harmadik és negyedik negyedévének értékeivel.

ATENOR - BakerStreet
16572 m216–18
Alkotás Point
1140 m215–15.5
BIF LOFT Irodaház
519 m23770–3900 Ft
BIF LOFT Irodaház (Bihari)
20 m23230–3410 Ft
Óbuda Gate
2350 m211–13.5

2022 első három hónapjában a legnagyobb elinduló magasépítési projektek közé tartozott a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia Sukorón, az eMAG logisztikai központ Dunaharasztiban, valamint az ActiCity Rendezvényközpont Veszprémben. Budapesten kivitelezési fázisba lépett többek között a BEM Center irodaház és a Kimpton Hotel építése a II. kerületben, illetve a Corvin 7 irodaház II. üteme a VIII. kerületben.

A Property X az első olyan hagyományos konferenciáink alapjain nyugvó rendezvényünk lesz, ahol a találkozás, a networking, az élmény és a hangulat egyaránt kiemelt szerepet kap.

Nagy számokat hozott az évkezdet a mélyépítésekben

A Budapest-Belgrád vasútvonal Kelebia és Soroksár közötti szakasza, valamint az M44-es Kecskemét és Szentkirály közötti szakasza esetében a kivitelezések elindulása a hazai mélyépítések megugró Aktivitás-Kezdés mutatóját hozta.

A megkezdett beruházások összértéke példátlanul magasra, 850 milliárd forintra rúgott 2022 januárja és márciusa között,

ami még a korábbi rekord nagyságú 2018 első negyedéves értéknek is kétszerese. Figyelemre méltó, hogy a mélyépítéseket tekintve a 2022-es év első három hónapjának Aktivitás-Kezdés mutatója meghaladta mind a 2020-as, mind a 2021-es teljes évre vonatkozó értéket.

ebi1
Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2022. 1. negyedév)

Az előbbiekben említett két nagy beruházás miatt a mélyépítéseken belül az induló út-és vasútépítések összértéke közel 800 milliárd forintot tett ki, ami toronymagasan az elmúlt évtized legkiemelkedőbb értéke. A nem út- és vasútépítés mélyépítési projektek ezzel szemben 2021 utolsó két negyedévéhez hasonlóan ismét alacsony összegben indultak. A legnagyobb mélyépítési projektek között van, a korábbiakban már említett két gigaberuházás mellett például a 33. főút debreceni II. szakaszának fejlesztése.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
mobilház pénzcentrum