budapest rakpart
Ingatlan

Kiakadtak a budapesti alsó rakpart autók előli lezárásán, új megoldást javasolnak

MTI
Budapesten a belvárosi Duna alsó rakparti közutak teljes vagy részleges gépjármű-mentesítésére vonatkozó felvetés irracionális - véli a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége közleményében. Szerintük egyszerűen azért nem alkalmazható, mert közlekedési káoszt teremt, lassítja a forgalmat a fővárosnak a rakparttal párhuzamos útjain, és emiatt ott növekedni fog a gépjárművek okozta káros anyag kibocsátás.

Legalább tíz évig a budapesti közösségi közlekedés, ideértve az autómegosztó szolgáltatást is, nem tudja kiváltani a rakparti gépkocsi forgalmat. A dugópénz önkormányzati többletforrás keletkeztetésére alkalmas, a forgalomcsillapításra azonban strukturális megoldások kellenek.

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége "élhető Duna partokat" szeretne. Így azt a megoldást tartja ésszerűnek, amely

a belvárosi alsórakpartokat a felső rakpart magasságában lefedi és ezzel az alsó rakpartot közúti aluljáróvá alakítja, minimális emissziót kibocsátó, korszerű szellőzőművel.

Fontos lenne, ha a belvárosi közösségi hajózást nem leállítanák, hanem ellenkezőleg annak érdemleges fejlesztése mielőbb megtörténne, és a budapesti Duna szakaszon a "parkolj és hajózz" rendszer működne. Megújuló energiával közlekedő, egy autóbusznyi utast 25-35 km/ó sebességgel szállító folyami hajók már elérhetők a városi közösségi közlekedési rendszer számára - emelik ki a közleményben.

Az alsó rakpart lefedése által vele egyező területnagyságú panoráma sétányok, sétaterek jönnek létre, amelyekről le-felvezető szerpentineken, liftekkel kombinálva a vízfelületi létesítmények is megközelíthetők - írják.

A címlapkép forrása: Getty Images

usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
budapest nő telefon parlament getty stock