Váci úti irodafolyosó
Ingatlan

Mekkora valójában a budapesti irodapiac? - Hol dolgoznak a legtöbben?

Portfolio
Ahogy a BRF legutóbbi jelentésében írtuk, 2022 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány 3 új irodaházzal bővült, így elérte a 4 053 940 négyzetmétert. Az egyes alpiacok között azonban nagyok a méretbeli különbségek. Míg a Váci úti irodafolyosón lassan az 1,1 millió négyzetmétert közelíti az állomány, addig az Agglomeráció alpiacán alig több mint 100 ezer négyzetméterről beszélhetünk. A Cushman & Wakefield elemzése alapján mutatjuk be a legfrissebb számokat.

2022 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány 3 új irodaházzal bővült és egy saját tulajdonban lévő irodaház felújításra került, összesen 78 350 négyzetmétert kitéve. A teljes budapesti modern irodaállomány így átlépte a bűvös 4 millió négyzetmétert, jelenleg 4 053 940 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 387 460 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 666 480 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található.

A Property X az első olyan hagyományos konferenciáink alapjain nyugvó rendezvényünk lesz, ahol a találkozás, a networking, az élmény és a hangulat egyaránt kiemelt szerepet kap, ahol természetesen a hazai irodapiac is a legfontosabb témák között lesz.

Toronymagasan vezet a Váci út

Ahogy a korábbi években, úgy most is a Váci úti irodafolyosóhoz tartozik a legnagyobb irodaterület, összesen 1,075 millió négyzetméter. Bár a home office elterjedése miatt feltételezhető, hogy az ott dolgozók napi átlagos száma csökkent, ha a 7,3 százalékos üresedési rátával számolunk és 10 négyzetméternyi irodaterülettel fejenként, akkor több mint 100 ezer irodai dolgozó mondhatja el, hogy ezen az alpiacon van a munkahelye.

Ami a többi alpiacot illeti, Pest Központ, Nem-központi Pest és Dél-Buda következik a sorban, első 600 ezer, utóbbi kettőben 500 ezer négyzetméter feletti irodaterülettel. Ezek közül egyébként a legnagyobb volumenű fejlesztések jelenleg a dél-budai alpiacon folynak. A legkisebb irodaterület az Agglomerációt jellemzi, mindössze 131 500 négyzetméterrel.

Ami az üresedési rátákat illeti, az elmúlt egy-két évben mindenhol emelkedtek a számok, a leginkább telített alpiac most Észak-Buda, ahol a 325 650 négyzetméteres állomány mindössze 5,6 százaléka áll üresen. A budapesti alpiacok közül a Pest Központ és Dél-Buda alpiacokon a legnagyobb a kihasználatlanság, mindkét esetben valamivel 11 százalék felett áll a mutató, míg összességében az Agglomeráció alpiac a legüresebb, ott az üres területek aránya eléri a 31 százalékot.

Címlapkép forrása: Getty Images

usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
budapest nő telefon parlament getty stock