Néprajzi Múzeum belül
Ingatlan

Így néz ki belülről a Néprajzi Múzeum - Kiderült melyik épülettel folytatják a gigaprojektet

Portfolio
Megnyitotta kapuit az új Néprajzi Múzeum a Városligetben. Az első időszaki kiállítás már mától, május 23-tól látogatható lesz és az első héten keddtől vasárnapig hosszabbított nyitva tartással, este 8 óráig várják a látogatókat. A Ferencz Marcel (NAPUR Architect) által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, ezzel a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén. A múzeum kiállítási területe háromszor nagyobb, mint a Kossuth téri épületben. A sajtós tárlatvezetés után Baán Lászlót, a projekt miniszteri biztosát kérdeztük a Liget következő fejlesztéséről és a hátralévő beruházásokról.

A múzeum és a terület

"A Néprajzi Múzeum új épületének átadása nemcsak a gyűjtemény történetében számít mérföldkőnek, hanem a Liget Budapest projekt megvalósításának is fontos állomása" - mondta a sajtótájékoztatón Baán László, a projekt miniszteri biztosa. A liget-projekt további és már befejeződött beruházásai kapcsán elmondta: a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója 2018-ban fejeződött be, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete 2019-ben került átadásra, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épületének mostani megnyitását pedig rövidesen az Új Nemzeti Galéria megvalósítása követi majd”.

A Néprajzi Múzeum a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjteménye sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta, amely eddig még nem működött olyan épületben, amit eredendően az intézmény igényeinek megfelelően alakítottak volna ki. A múzeum a Kossuth téri épület előtt az Iparcsarnokban is üzemelt.

Az új Néprajzi Múzeum a Városligeti fasor parkhoz csatlakozó végében épült meg. Ez a terület az Andrássy út megépítése előtt hagyományosan a Liget kapujaként szolgált, ám az 1950-es évek elején, a Felvonulási tér kialakításával a helyszín előbb a kommunista időszak demonstrációinak színtere lett majd - egészen a múzeum építési munkálatainak 2017-es megkezdéséig - egy több mint másfél ezer autót befogadó, részben lebetonozott, részben kockakővel burkolt felszíni parkolóként működött. Az autóval érkező ligetlátogatókat a 2020-ban átadott Múzeum Mélygarázs fogadja.

Az épületről

A múzeum két íves szárnya a „közösségi” és „múzeumszakmai” funkciók mentén vált szét. A „közösségi” funkciók közé sorolható a rendezvényterem, a múzeumpedagógiai terek (workshop, gyermek- és ifjúsági kiállítás), a látogatóközpont, a múzeumi bolt és az étterem. A „múzeumszakmai” funkciók alapvetően a múzeum belső, tudományos-szakmai működésével függenek össze, így itt a könyvtár, az archívum, a múzeumi dolgozók irodái és a műtárgykezelés kapott helyet. Az épület íves architektúráját a hidakhoz hasonlóan utófeszített szerkezet tartja.

A két egymásba fonódó domboldalt megidéző új épület kívülről közel félmillió pixelből kialakított homlokzat díszíti, mely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg. A pixeleket egy speciális robot helyezte be a lézervágott alumínium rácsszerkezetekbe, melyekből több mint 2.000 darabot rögzítenek fel az épületre. Az összesen 7000 négyzetméteres tetőkert közösségi kiülős helyként szolgál majd miközben a félkör közepén továbbra is áll az Ötvenhatosok emlékműve.

Az épület mintegy 60 százaléka a térszint alatt kap helyet,

ahol a modern muzeológiai ajánlásoknak megfelelően, a természetes fénytől védett helyen alakították ki a kiállítótereket. Fontos változás, hogy a Néprajzi Múzeum korábbi Kossuth téri bemutatóhelyhez képest több mint háromszor nagyobb, összességében közel 7000 m2-es alapterület áll rendelkezésre a múzeum szakembereinek.

Kiállítóterek

A múzeum egyelőre három kiállítással üzemel. Mindegyik más funkciót lát el, más élményen keresztül mutatja be a műtárgyakat.

A múzeum első időszaki kiállítása Megérkeztünk címmel nyílik meg, és a gyűjtemény keresztmetszeteként mutat be egy tematikus válogatást - itt elsősorban a klasszikus múzeumi élményt kaphatjuk meg, ahogy minden tárgyhoz külön felirat tartozik. A tárlat az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről beszél, egyszerre mutatva be a legelső, 19. század közepi gyűjtéseket és a legújabb szerzeményeket. A külön témákra bontott tárlatban külön szerepelnek a szakrális kellékek, harci eszközök, népi viseletek - és nem csak a magyar kultúrából, hanem a világ minden tájáról, különböző egzotikus kultúrákból láthatunk itt darabokat.

A második kiállítótér a ZOOM-kiállítás, mely szövegek helyett interaktív képes formában mutatja be a különböző kultúrákat. A nézőpont és közelítés itt fizikai, vizuális élmény. Közel 700, a Néprajzi Múzeum sokszínűségét bemutató tárgy mellett kiemelt szerepet kap és új összefüggésbe kerül például a legrégebbi, 1673-as székelykapu és a Néprajzi Múzeum egyik legnagyobb tárgya, az egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajó.

A harmadik kiállítás a az épület főlépcsője mentén mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, nyitvatartási időben ingyenesen látogatható Kerámiatér. A két részből álló kiállításban a kerámiatárgyak a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeibe engednek betekintést. A látványtár két „féltekére” osztott tere az emberi agy működését képezi le. A bal agyfélteke értelmez és rendszerez: földrészek, fazekasközpontok és formák szerint csoportosítja a világ kerámiáit. A jobb agyfélteke a kerámiavilágokat inkább érzéki szempontból próbálja felfedezni és laza asszociációs láncba szervezni.

Az új épület újdonsága a MÉTA – Múzeumpedagógiai tér is. A klasszikus labdajátékra utaló név egyben a Múzeum, Élmény, Tudás, Alkotás fogalmait magába sűrítő betűszó. A hangulatos helyiség a Néprajzi Múzeum interaktív közösségi és múzeumpedagógiai tere. A foglalkozások résztvevői mellett családokat, egyéni látogatókat is várnak itt.

A Néprajzi Múzeum földszintjén kapott helyet a Városliget új látogatóközpontja is, ahol a megújuló Liget valamennyi fejlesztéséről információkat kaphatnak a vendégek, és jegyeket is vásárolhatnak park intézményeinek programjaira. A központ részeként itt tekinthető meg ingyenesen a Budapest Aranykora tárlat is, mely egy 55 négyzetméteres, több mint 6000 épületből álló léptékarányos városmakett. A városképet tableteken keresztül AR technológiával is fel lehet fedezni, mely kijelöli nekünk a város nevezetességeit, már megszűnt negyedeit, érdekességeit.

A Liget-projekt következő lépései

"Ugye egyfelől folyamatosan zajlik a park meglévő épületeinek felújítása és a zöldfejlesztések. Előbbi kapcsán például napirenden van a KRESZ-park felújítása is, utóbbi esetén pedig a Néprajzi Múzeum körül újul meg 10 000 négyzetméternyi zöldfelület. Ezeken felül van ugye a három nagy intézményi beruházás, amikre tegnap a miniszterelnök is utalt, hogy meg fognak épülni. Ezek az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház.

Ebből a legfontosabb az mindenképpen az Új Nemzeti Galéria. Számításaink szerint a szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatása után jövő tavasszal indul az építkezés

- válaszolta a következő projektekkel kapcsolatos kérdésünkre Baán László. Hozzátette, a másik két projekt indulása csak ütemezés kérdése - fizikailag párhuzamosan is futhatnának, de azért ez a rendelkezésre álló források függvénye is. "A galéria kapcsán magabiztosan tudjuk mondani, hogy az építés megkezdésétől 3 év alatt be tudjuk fejezni" - hangsúlyozta.

Ha a másik két beruházás is el tud ezzel párhuzamosan indulni, akkor 2024-re az egész liget-projekt befejeződhet

- tette hozzá. A Nemzeti Galéria kivitelezési költségeiről elmondta, varázsló az, aki ma az építőiparban három évre előre árakat tud mondani, "de bármekkora is legyen majd, ez most nem lehet akadály" - húzta alá. "Mindenki tudja, hogy nehezebb évek jönnek most a gazdaságban, mint eddig voltak és pont ebben a helyzetben nem lehet leállítani az építkezéseket.

Természetesen rangsorolni és ütemezni kell őket, de az állam most nem szállhat ki az építőiparból, az egy recessziós folyamatot erősítene. A megépítendő projektekbe tartozik a galéria megépítése is

- mondta. A Biodóm helyzetéről elmondta, hogy az már a főváros felelőssége, a park autómentesítéséről pedig úgy értekezett, hogy szerinte az a legegyszerűbb kérdés. "A Kós Károly sétányra befutó Kacsóh Pongrác utat gond nélkül le lehetne zárni és abban a pillanatban nem dőlne be a Városligetbe az autós tömeg. Ők a Hungária körút felé mehetnek. Ha a fővárosnak valóban olyan fontos lenne a Városliget zöldítése, akkor már évekkel ezelőtt megléphették volna ezt - nem kell ehhez semmi forrás, ez csak egy közlekedési intézkedés. A Lánchíd felújítása kapcsán is látjuk, hogy az autósok megtalálják az alternatív útvonalakat" - magyarázta.

Címlapkép: Városliget Zrt.

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Budapest lakás Andrássy út