wuhan vuhan kína
Ingatlan

Bajban a kínai ingatlanóriások - A Goldman Sachs a legrosszabb forgatókönyvre számít

Portfolio
Huszonkét, az ingatlanszektorhoz kapcsolódó kínai kötvénykibocsátó nem teljesítette fizetési kötelezettségét az amerikai dollárban denominált kötvényeinél vagy kötvénycserékkel halasztott törlesztést hajtott végre. A Goldman Sachs ezzel együtt a korábbi 9,3 százalékról, 15,5 százalékra emelte az ázsiai, magashozamú vállalati nemteljesítési rátára vonatkozó becslését - írja a CNBC.

A kínai ingatlantársaságok fizetésképtelensége annyira megnőtt, hogy a Goldman Sachs elemzői a piac legkockázatosabb részének legrosszabb forgatókönyvével számolnak. Az ingatlanszektorhoz kapcsolódó kínai kötvénykibocsátók közül 22-en nem teljesítették fizetési kötelezettségeiket az amerikai dollárban denominált kötvényeiknél vagy kötvénycserékkel halasztott törlesztést hajtottak végre. A Goldman Sachs a korábbi 9,3 százalékról, 15,5 százalékra emelte az ázsiai, magashozamú vállalati nemteljesítési rátára vonatkozó becslését.

A Moody’s becslései szerint az ingatlanok és a kapcsolódó iparágak adják Kína gazdaságának több mint negyedét.

Peking az elmúlt két évben próbálta visszaszorítani a spekulációkat a szárnyaló ingatlanpiacon. A szabályozók kifejezetten arra összpontosítottak, hogy csökkentsék az ingatlanfejlesztők adósságfüggőségét, amihez egyes vállalatok alkalmazkodtak, de mások - például az Evergrande - adósságának nagysága továbbra is aggasztja a befektetőket.

A kínai ingatlanpiac esetleges magyarországi hatásairól is beszélnek majd a szakértők a június 8-9-i Portfolio Property X konferencián. Részletekért kattints!

A Goldman elemzése szerint a napi ingatlantranzakciók volumene 30 nagyvárosban éves szinten 50%-kal csökkent májusban, miután a Covid miatti lezárások következtében a potenciális vásárlók nem tekinthették meg személyesen az ingatlanokat. A cég elemzői úgy gondolják, hogy további enyhítő intézkedésekre lesz szükség, mielőtt az ingatlaneladások korábbi volumene a korlátozások által erősebben érintett városokban, például Sanghajban helyreállna.

Ebben a hónapban a kínai hatóságok csökkentették a jelzáloghitelek kamatait, és több önkormányzat is intézkedéseket jelentett be a helyi ingatlanvásárlások könnyítése érdekében. Az elmúlt két évben Peking ingatlanpolitikája olyan szigorú volt, hogy az átlagos jelzáloghitel-kamatláb magasabb volt, mint az átlagos hitelkamat, ami szakértők szerint rendkívül szokatlannak számít. Véleményük szerint Kínában a munkanélküliség olyan magasra nőtt, miközben az ingatlan- és hitelkereslet annyira visszaesett, hogy a döntéshozóknak nincs más választásuk, mint lépéseket tenni a lakáspiac megmentése érdekében.

Hatással lehet ránk nézve is?

A június 8-9-i Portfolio Property X konferencián nemzetközi kontextusban is beszélnek a szakértők arról, hogy mennyire stabil a hazai ingatlanpiac. "Rezeg a léc, vagy stabilak az alapok?" címmel Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási igazgatója tart előadást, a hazai ingatlanpiac válságállóságáról pedig Bán Zoltán, a Net Média Zrt. (Portfolio Csoport) vezérigazgatójának moderálásában az alábbi szakértők beszélnek:

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m227.59–115.72 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m250.08–252.91 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–105 m228–105 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m232–67 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Címlapkép forrása: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Szmogriadó