iroda irodapiac
Ingatlan

Mutatjuk, hol épülnek és mennyibe kerülnek Budapest legújabb irodaházai

Portfolio
Mint arról már korábban a BRF jelentés alapján írtunk, Budapesten tovább robog az irodapiac, ahol nemrégiben a bűvös 4 milliós számot is átléptük összterületet tekintve. Az üresedési ráta ugyan tovább kúszik felfelé, ahogy a bruttó bérbeadás is képtelen kimozdulni arról a szintről, ahol a pandémia alatt bezuhant. Mindezek ellenére a piacon további irodák épülnek - mutatjuk is, hogy hol, mennyi.

A bruttó kereslet 2022 első negyedévében 80 750 négyzetmétert tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 7 százalékos növekedés. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt 47%-kal. Az új szerződések a kereslet 27%-át tették ki, míg a bővülések 15%, az előbérleti szerződések részaránya pedig 10% volt.

Az irodák voltak eddig a munkavégzés szentélyei, azonban ez most változóban van - hogy miként fog kinézni a jövő munkavégzése, arról a június 8-9-én megrendezésre kerülő Portfolio Property X konferencián beszélgetünk. A további részletekért kattints!

A legmagasabb bérlői aktivitást Dél-Budán mérték, a teljes volumen 21%-át itt kötötték le. Második helyen a Váci úti irodafolyosó végzett 17%-kal, melyet nem sokkal lemaradva egymástól Pest Központ (16%) és Nem-Központi Pest (16%) követett. Buda Központ alpiacon a teljes volumen 9%-a realizálódott.

Az első negyedévben három irodaházzal is bővült a fővárosi portfólió: átadták a Pillart, a Green Court-ot és az Office Gardent is, melyek együttesen 66 900 négyzetméterrel növelték az irodaállományt. Ezeken felül azonban további épületek is érkeznek hamarosan - mutatjuk is hol, mennyi.

bp irodapiac elérhető építés alatt bérleti díj

Mint az az ábrán is látható Pest Központban (a belváros, az V. kerület kivételével) és Dél-Budán épül a legtöbb új irodaterület 151 520 és 137 890 négyzetméterrel. A területek népszerűnek mondhatóak az A-kategóriás irodákat keresők körében, amit a közepes bérleti díjak is tükröznek.

A legkevesebb irodaterület CBD-ben (V. kerület) és az agglomerációban épül, nyilvánvalóan különböző okokból, amit a bérleti díjak is mutatnak. Az agglomerációban egyszerűen nem igazán van szükség irodaházakra (Budaörsön és környékén azért akad), így a bérleti díj is itt a legalacsonyabb. Az V. kerületben egyszerűen már nincs hely új irodaházakat építeni. Ez a magas bérleti díjakban is megmutatkozik, ami átlagosan itt a legmagasabb az egész városban 25 euró/nm2/hó-val.

Meglepő lehet, hogy a Váci úti folyosón csak közepesen sok új iroda épül, összesen 64 330, pedig egyébként itt van a teljes budapesti irodaállomány több, mint negyede - mondjuk ez kapcsolódik ahhoz, hogy itt a legnagyobb az elérhető területek mennyisége is közel 80 000 négyzetméterrel. A bérleti díjak itt is közepesen magasnak mondhatók a 18 euró/nm2/hó-val.

Címlapkép: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új lakások