irodapiac budapest
Ingatlan

Az iroda örök, de nagy kihívások elé néz a piac - közel sem biztos, hogy időben befejeződnek a jelenlegi építkezések

Portfolio
Jóllehet a pandémia itthon és regionálisan egyaránt megingatta az irodapiaci fundamentumokat, összességében mégis pozitív a szaldó. Az elmúlt két év ugyanakkor az iroda létének megkérdőjelezéséről, az irodaátalakítás létjogosultságáról is szólt. A home office ugyanakkor nem feltétlenül elégíti ki a társas szükségleteinket, ezért kiegyensúlyozottabb otthoni/irodai munkavégzési arányra törekszünk, ha van rá módunk, amihez célirányos fejlesztések, valamint az üzleti szféra, a helyi közösségek és a városfejlesztés együttműködésére van szükség – hangzott el a JLL sajtóreggelijén, amelyen a magyar és a régiós irodapiac meghatározó trendjei is terítékre kerültek. Utóbbi kapcsán azt is kiemelték, a jelenlegi alapanyag- és energiaárak mellett meglehetősen bizonytalan, hogy mennyi iroda is fog épülni a következő években.

Általános trendek

Az irodapiac erős emelkedő trendben volt a 2020-as Covid-válságig, azonban ez akkor megtört. A piac a sokk után el is indult a kilábalási pályán, ahogy a legtöbb mutató - köztük az új kínálat is - alacsony, de tendenciózus növekedést mutatott. Ezt a kilábaló szakaszt veti teljesen kétségbe a most kialakult válsághangulat az egekbe szálló energia és alapanyagárakkal - derült ki a tanácsadócég sajtóeseményén.

Amit látunk az az, hogy a cégek számára komoly akadályt jelent a megemelkedett kialakítási költségek fedezése egy esetleges költözés szempontjából.

A fit-out költségek a korábbi 700-800 euró/nm2/hó-ról 1000-1300 euró/nm2/hó-ra emelkedtek miközben a forint-euró árfolyam is teljesen elszállt" - mondta dr. Wursching Péter, a JLL bérbeadási vezetője.

Tovább nehezítik a piac működését az elszálló energiaárak, hiszen a bérlők ezt egyre nehezebben tudják fizetni - fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy egy cég budzséjéből ez csak egy viszonylak kis terhet képvisel (korábban a JLL-nél az 5-15-150 szabállyal számoltak, ami annyit tesz, hogy a cégek átlagosan 5 eurót fordítanak négyzetméterenként az épületüzemeltetésre, 15-öt a bérleti díjra és 150 eurót az emberi tőkére, munkaerőre - igaz, ezek a számok ma már inkább a 7-17-170 felé tendálnak).

Az irodapiac jövője és a munka világa is kiemelt téma lesz a június 8-9-én megrendezésre kerülő Portfolio Property X élménykonferenciáján. A további részletekért kattints!

Épülnek még egyáltalán irodák?

"A 2020-as Covid-sokk után elindult egy kilábalás, lassú növekedés az új átadások terén, jelenleg pedig még további 300 000 - 400 000 négyzetméternyi iroda épül. Ezek a tervek szerint 2023-ban, 2024-ben kerülhetnek átadásra" - ismertette a számokat Peyer Dorottya, a JLL piaci elemzője. Ezt ugyanakkor nagy mértékeben befolyásolhatják a jelenlegi körülmények. "A futó tárgyalások esetén a tavaly novemberi számok, adatok már teljesen idejét múltak - ma már sokkal drágább az építkezés, a finanszírozás és az üzemeltetés is.

Nagy kérdés, hogy elkészül-e egyáltalán ez a 300 000 - 400 000 négyzetméter és ha igen, akkor felszívja-e vajon a piac?

- tette fel a borús kérdést Wursching Péter.

Az irodafejlesztések terén ugyanakkor a bérleti díjak nem lehetnek akadályok: míg a pandémia előtti években a jelentős keresletnövekedés mellett a bérleti díjak nem igazán növekedtek, addig az utóbbi időkben egyértelműen emelkedő trendet tapasztalhatunk. Az átlagos ’A’ kategóriás bérleti díjak ma Budapesten 14-17 euró/m2/hó körül mozognak, míg a prime bérleti díj 24,5 euró/m2/hó (jellemzően belvárosi lokációkban).

Az részpiacokon is különböző trendek tapasztalhatóak: a dél-budai szektor például jön föl, egyre több multinacionális cég költözik ide (MOL, Evosoft), de közös vonás mindenhol, hogy a korábbi lokációs előnyök a munkába-járás átalakulásával is változnak.

A munka világa, munka jövője

Az elmúlt két évben teljesen átalakult az iroda funkciója. Az ülő munkák iránti igény folyamatosan nő, ez változatlan, azonban közel sem biztos, hogy ezeket a munkákat még mindig az irodában fogjuk-e végezni" - kezdte Agócs Balázs, a JLL workplace stratégiáért felelős igazgatója. A tanácsadócég felmérése szerint azok az emberek, akik egyébként eleve elégedettek voltak az irodai környezetükkel, azok 69%-ban hiányolják az irodájukat. Azok körében, akik eleve elégedetlenek voltak az irodájukban, csak 5% hiányolja az irodát - fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy eleve viszonylag kevesen vannak azok, akik elégedettek voltak az irodájukkal.

A home office-szal kapcsolatban Agócs Balázs kiemelte, megváltozott az a korai trend, miszerint az emberek otthonról dolgozva produktívabbnak érzik magukat - 2020 áprilisában még az emberek 48%-a tartotta magát otthonról produktívabbnak, ez mára már 37%-ra csökkent. "Ez is mutatja, hogy az irodai nosztalgia egy valós jelenség" - tette hozzá.

Ugyanakkor ez még nem azt jelenti, hogy az emberek teljes egészében visszatérnének az irodába. Mint ahogy azt már az utóbbi időkben sokan hangsúlyozták, a tanácsadócég is úgy tapasztalja, hogy a hibrid munka lett a norma, mely még hosszú időkre velünk marad. "A dolgozók 33 százaléka nem akar a jövőben otthonról dolgozni, 79 százalékuk pedig legalább egyszer egy héten az irodában akarja elvégezni a munkáját" – idézett a JLL globális felméréséből Pál Tamás, a cég magyarországi üzletfejlesztési üzletágának vezetője. "A globális kutatássorozat tanúsága szerint átlagban heti három irodai napot tartunk optimálisnak, a fennmaradó kettőből másfelet otthonról dolgoznánk, felet pedig egy harmadik helyszínről" - tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan az irodák funkciója is jelentősen átalakul, ahogy lassan az iroda is egy off-site találkozási ponttá változik.

Itt fontos megemlíteni, hogy a cégek irodai területigénye így nem is változott számottevően a járvány hatására

- ugyan ritkábban vagy kevesebben járnak be az irodákba, mint korábban, de így a fix munkaállomások aránya csökken csak, míg nő a közös munkára vagy pont hogy egyéni elvonulásra lehetőséget adó terek aránya. A területigények változása mindazonáltal függ a cégek jellegétől is, hiszen láttak például olyan IT-céget, akik szinte teljesen megszüntették a központi irodájukat és egy élményközpontra hasonlító, kisebb irodára tértek át.

Címlapkép: Getty Images

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
új lakások