raktárak ipari park
Ingatlan

Magyarország lehet az egyik nagy nyertese az ellátási láncok átalakulásának

Portfolio
Nemrég lépett be a magyar piacra a Panattoni, páneurópai ingatlanfejlesztő, aki a vidéki Magyarországon is jó lehetőségeket lát abban, hogy logisztikai központokat építsen. A Property Forum a cég terjeszkedési tervéről és az ingatlanszakma jelenlegi nehézségeinek kezeléséről Kemenes Lászlót, a cég magyarországi ügyvezető igazgatóját kérdezte.

Tavaly év végén két telket vásárolt Budapest nyugati agglomerációjában a Panattoni, amely összesen több mint 90 000 négyzetméter terület fejlesztését teszi lehetővé. Törökbálinton júniusban kezdik meg a City projekt építését, amit 2023-ban adnak át. Emellett a herceghalomi telephelyet is előkészítik, hogy megkezdjék az első épület kivitelezését, ami 70 000 négyzetméterig tudja majd az igényeket kiszolgálni. A két helyszínen kívül a cég több budapesti és vidéki telken is dolgozik.

Az ügyvezető elmondása alapján a cég olyan magyarországi helyszínekre koncentrál, amely fejlődési lehetőséget kínál számukra. A budapesti agglomeráció mellett ilyenek a jelentősebb vidéki autóipari és elektronikai központok. A vállalat célja, hogy minél több helyszínen, minél több típusú - BTS, BTO - egységet valósítson meg. Míg korábban Magyarországon jellemzően nem volt BTS vagy előbérleti piac az ipari fejlesztések számára, addig az elmúlt 2-3 évben ebben érezhető változás történt.

Az ingatlanpiac különböző területeinek kihívásai és a jövőbeli folyamatok várható alakulása is kiemelt szerepet kap a június 8-9-i Portfolio Property X 2022 konferencián. Részletekért kattints!

Az egekbe szökő fejlesztési költségek jelentik most a legnagyobb kihívást minden ingatlanfejlesztő számára, szektortól függetlenül. A Panattoni ezt a beszállítóikkal történő stratégiai partnerség kialakításával igyekszik kezelni, de a növekvő költségek végül a bérleti feltételekben is meg fognak jelenni.

A logisztikai ágazatnak azonban az e-kereskedelem hatalmas mozgatórugója a kelet-európai országokban, így Magyarországon is további bővülésre számíthatunk.

CTPark Mosonmagyaróvár
18373 m24.5–4.5
CTPark Tatabánya
33200 m24.75–4.75
HelloParks Fót
45000 m24.95–4.95
HelloParks Páty
58000 m24.95–4.95
Prologis Park Budapest-Budaörs
KIADVA m24.7–4.7

A járvány és az ukrajnai háború eredményeként számos kezdeményezés indult az ellátási láncok újrakonfigurálására annak érdekében, hogy a termelést közelebb helyezzék a vevőkhöz, így biztosítva a működés folytonosságát és a rövidebb szállítási határidőket. A cégvezető szerint ennek a folyamatnak is a régió és Magyarország lehet az egyik nagy nyertese.

Címlapkép forrása: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Budapest lakás Andrássy út