budapest parlament sötét felhők vihar
Ingatlan

Lakáspiaci áresés, új arcok a 100-as listán, Kemenesi Gábor a majomhimlőről, kiigazítás

Portfolio
Ezek voltak lapunk legjobb, legnépszerűbb podcastjei a május 29-én záruló héten.

Jön az áresés a lakáspiacon? Hol a legtúlárazottabbak az ingatlanok?

Lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének hétfői adásának első részében azzal foglalkoztunk, hogy a Magyar Nemzeti Bank szerint még sohasem voltak olyan túlárazottak az ingatlanok Magyarországon, mint most, így felmerül a kérdés, hogy jön-e árzuhanás a hazai lakóingatlanoknál. A témával kapcsolatban Futó Pétert, a Portfolio Ingatlan-divíziójának elemzőjét kérdeztük. A podcast második részében Faluvégi Balázs, a Portfolio Részvény rovatának szenior elemzője volt a vendégünk, aki a napokban kipróbált egy teljesen automatizált, személyzet nélküli boltot Budaörsön. A bolt gyenge pontjait ráadásul nem egyedül, hanem a kamrai csokik trükkös megszerzésére specializálódott kilencéves fiával együtt mérte fel.

Digitális ugrás készülődik Magyarországon, ezen áll vagy bukik a siker

A digitális transzformáció ma már nem csupán egy zsebből előrántott buzzword: szektorokon átívelő módon érinti a nagyvállalati élet mindennapi működését a dokumentumkezeléstől és tárolástól kezdve a számlázáson át a home office-on keresztül az ügyfél front-endekig. A szektorokon átívelő digitális transzformációs kényszerről, Magyarország digitális gazdaságának helyzetéről a banki digitalizációról és a fintech trendekről volt szó a Portfolio heti Podcastjében, amelyben a házigazda Orosz Márton lapunk pénzügy csapatának elemzőjével, Turzó Ádámmal beszélgetett.

Ilyen lehet a majomhimlő elleni oltási stratégia Kemenesi Gábor szerint

A Portfolio Checklist keddi adásának vendége Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi karának adjuntusa volt. A műsorban egyebek mellett szó volt még arról, hogy

 • milyen tüneteket okoz a vírus, és milyen a betegség lefolyása,
 • miképpen került ki a vírus Afrikából, ahol őshonos,
 • miért nem összevethető a majomhimlő és a koronavírus terjedése,
 • milyen konkrét szuperterjesztési eseményeken fertőződtek meg Európában betegek az elmúlt időszakban, ez milyen közösségeket érint (és ez miért fontos),
 • milyen szempontból limitált a tudásunk a vírusról,
 • lehet-e köze a vírus terjedésének, hogy évtizedek óra leállították a himlő elleni oltási programokat,
 • érdemes-e, vagy egyáltalán van-e lehetősége egy átlagembernek most beoltatnia magát himlő ellen,
 • miképpen néznek ki a himlővírus elleni oltási kampányok, kiket oltanak be és milyen esetekben,
 • lesznek-e lezárások,
 • kik a kockázati csoportok és mekkora a halálozási arány Afrikában, valamint hogy
 • mit lehet tenni a további járványok megjelenése ellen egyéni és döntéshozói szinten.

Hova szakad már megint a forint? A különadók sem elég meggyőzőek?

A Checklist pénteki adása hossza miatt rendhagyó volt, nem véletlenül. Csütörtöki ígéretünkhöz híven, mélységében elemeztük a szerdán és csütörtökön, szakaszosan bejelentett költségvetési kiigazítás makrogazdasági és tőkepiaci hatásait. Előbbi témával kapcsolatban Madár István, a Portfolio Makro rovatának vezető elemzője, utóbbival kapcsolatban pedig Nagy Viktor, lapunk Részvény rovatának vezető elemzője volt a vendégünk. Az interjúkban arról is szó volt, hogy miért szakadt be a bejelentésre a forint, ha a tankönyvek szerint ilyen típusú intézkedésekre inkább erősödnie kéne, s persze az első tőzsdei reakciókat is megvitatjuk elemzőinkkel. A két interjú között jön még egy kis tőkepiac: 2022. május 26-án a BÉT Xtenden jegyzett Gloster többségi tulajdont szerzett egy nemzetközi piacon jelen lévő szoftverfejlesztő társaságban, az ff.next-ben. Az akvizícióról és az IT-piac kihívásaivairól Szekeres Viktor, a Gloster igazgatósági elnöke beszélt műsorunknak. Adásunk végén pedig még azt is górcső alá vesszük, hogy mennyibe kerül, ha a vasárnapi rántott húst Magyarország top éttermeiben fogyasztanánk el.

Ezt is elbukta Gattyán György – ez nem az ő éve?

A csütörtöki Checklist első részében az aznap megjelent A 100 Leggazdagabb Magyar 2022 című kiadvánnyal foglalkoztunk. A témával kapcsolatban Szakonyi Péter felelős szerkesztő volt a vendégünk, aki többek között azt is megvilágította, hogy Gattyán György az idei listában miért bukta el 2021-es dobogós helyezését, és adta át azt Felcsuti Zsoltnak. A szerkesztő beszélt arról is, hogy kik az új szereplők 2022-ben a listán. A műsor második részében az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett, majd pedig Gulyás Gergely és Nagy Márton miniszterek által csütörtökön részletezett költségvetési kiigazító csomagot értékelte Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója. A különadókat is bőségesen tartalmazó gazdasági csomag makrogazdasági és tőkepiaci hatásaival részletesen holnap, tehát pénteki adásunkban foglalkozunk majd.

+1: Milliárdos vállalkozás után lett az ország legismertebb műtárgykereskedője

A Portfolio testvérlapja, a Pénzcentrum Első Yard című podcast sorozatának hetedik adása Pados Gábor műkereskedőről szólt. Pados Szombathelyre, első generációs értelmiségi családba született, életét már a kezdetektől végigkísérte a művészet. Falta az irodalmat, punk bandát alapított, később fogadott el műtárgyat kölcsön visszafizetéseként, majd pedig megalapította saját kereskedelmi galériáját, az acb Galériát. Az adásból kiderült, hogyan ívelt fel Pados kereskedői karrierje, s miképpen vált klasszikus seftesből elismert galériássá. A műkereskedelmen kívül szó volt arról is, hogy

 • mennyire igaz, hogy Pados privilegizált helyzetbe született volna a Kádár-rendszer kontextusában,
 • miért volt neki kevés a klasszikus kereskedő lét,
 • mit tekint élete talán legnehezebb részének,

de a műsorban Pados beszélt üzleti kapcsolatrendszeréről, a Bátor Táborról, a kortárs művészetbe öntött MNB-s pénzekről, és a Prizma-szoborhoz való viszonyáról is, mely alkotás csak Black Lives Matter szobor néven híresült el, azt követően, hogy a IX. kerületi önkormányzat a Ferenc téren közszemlére tette, de arról már nem gondoskodott, hogy a műalkotás ép is maradjon.

Címlapkép forrása: Getty Images

otp
joe biden nato csucs
elemző
forinteuroarolyambankjegy
szennyvízkoronavírus

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
építőipar munkás