Amerikai külváros lakások
Ingatlan

Történelmi csúcson vannak a globális lakásárak - Eljött a fordulat ideje?

Portfolio
A lakásárak elmúlt években tapasztalt horrorisztikus emelkedése nem csak Magyarországon volt megfigyelhető, hanem szerte a világ fejlett országaiban. Noha az áremelkedés a 2008-as válságot követően a 2010-es évek elején máshol is elindult, az elmúlt két évben ez újabb sebességbe kapcsolt. A fejlett világban soha ilyen tempóban nem emelkedtek még a lakásárak, azonban mindez most a végéhez közeledhet - írja a Financial Times.

Az olcsó pénz kora véget ért - a világ jegybankjai sorra emelik a kamatokat. A világszerte emelkedő kamatok a lakáspiacra is nagy hatással lehetnek, hiszen könnyen lehet, hogy az egyre dráguló finanszírozási környezet "végre" lelassíthatja az elmúlt két év őrületes lakásáremelkedési ütemét.

A kamatemelési nyomás egyelőre nem látszódik a lakásárakban, hiszen az Egyesült Királyságban továbbra is jelentős keresletet látni, miközben az Egyesült Államokban még márciusban is sosem látott mértékben emelkedtek az átlagárak (20,6%-os év/év alapon). Ha a fejlettebb országokat tágabban vizsgáljuk, akkor az OECD lakásárindexe adhat eligazodási pontot, melynek legfrissebb, 2021 negyedik negyedéves adata szerint az elmúlt két évben 16%-ot emelkedtek a lakásárak - ez a legmagasabb szám az 50 évre visszanyúló adatsorban.

oecd lakásárindex

A kirobbanó áremelkedés okaival már többször is foglalkoztunk, de röviden annyi történt, hogy a pandémia beálltával a központi bankok további kamatcsökkentéssel harcoltak a gazdasági lassulás ellen. Mindeközben viszont az a réteg, mely egyáltalán meg tud magának engedni egy lakásvásárlást, nem tapasztalt jövedelemcsökkenést - sőt, még többet is tudott félretenni. Az alacsony kamatkörnyezet és az erős fogyasztói oldal hatalmas túlkeresletet eredményezett a világ lakáspiacain, amit a kínálat nem is tud/tudott rendesen lekövetni (a kínálat is történelmi mélyponton van a legtöbb helyen).

A folyamatok azonban fordulóban vannak, ahogy a történelmien magas inflációs nyomásra a jegybankok sorra kamatemeléssel reagálnak, ami bizony a lakáshitelek kamataiban is megmutatkozik. Az Egyesült Államokban 2009 óta nem volt ilyen magas a legnépszerűbb, 30 éves fix kamatozású hitel átlagkamata (5,55%), Angliában pedig a tavaly novemberi mélyponthoz képest már 32 bázisponttal vannak magasabban az átlagos lakáshitel kamatok (1,82%). Az emelkedő kamatok mellett a drágulás lassulására olyan jelek mutatkoznak még, mint az alacsony építői bizalom Amerikában, vagy a visszaeső új hitelek száma Angliában.

A világ persze nem csak az Egyesült Államokból és Angliából áll - a Financial Times és az Oxford Economics előrejelzése szerint

a világ 20 nagyobb, fejlettebb gazdaságában mind lassulni fog a lakásárak növekedése a következő két évben.

Kanadában, Oroszországban, Ausztráliában, Új Zálandon és Japánban 2024-re már egyenesen csökkenni fognak a lakásárak (Oroszországban már jövőre is), a többi országban (mint India, USA, Kína, Mexikó, illetve Észak- és Nyugat-Európa) csak a növekedés mértéke fog jelentősen visszaesni a következő két évben.

Több elemző is egyébként hasonló véleményen van a lakásárak lassulása kapcsán. A Moody's emelzője szerint a kamatemeléseknek köszönhetően mind az USA-ban, mind Európában lassulni fog az emelkedés, ahogy egyre drágábbak lesznek a hitelek, az Európai Központi Bank pedig még májusban figyelmeztetett, hogy a reálkamatok emelkedése korrekciót hozhat a piacon. Az emelkedő kamatok mellett a lassulás mellett szól a reál jövedelmek infláció általi eróziója is, mely a háztartások megtakarítására is kihat.

Egy 2008-as összeomlástól mindazonáltal nem kell tartani, mely 5 évre tette csökkenő pályára a lakásárakat az OECD országokban. Mint ahogy azt már többször is megírtuk például az amerikai lakáspiaccal foglalkozó cikkeinkben is, több tényező is véd jelenleg ez ellen. Egyfelől a lakosság hitelpozíciója ma sokkal kedvezőbb, mint a 2008-as válság során, amikor a legtöbb fejlett országban a lakáshitelek nagy része változó kamatozású volt, míg ma a legtöbb lakáshitel fix kamatozású. Emelett - mint azt korábban említettük - a lakáskínálat is történelmi mélyponton van és közel sem fenyegeti a piacot az a túlkínálat, ami 2008-ban jelentkezett.

Összességében tehát a lakásárak brutális emelkedésének a jegybanki kamatemelések és az infláció is véget vethetnek, csökkenésre csak kevés országban lehet számítani, totális összeomlásra pedig igazán sehol.

Címlapkép: Getty Images

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
új lakások