Amerikai lakáspiac
Ingatlan

Jön a fordulat a lakáspiacon: az USA legnagyobb közvetítői már leépítésbe kezdtek, folyamatosan esik a kereslet

Portfolio
Az Egyesült Államok két egyik legnagyobb ingatlanközvetítő cége is leépítésekbe kezd: a Compass a dolgozói 10%-ától, a Redfin 8%-tól válik meg - írja a CNBC az SEC közleményére hivatkozva. A leépítések mögött állhat az amerikai lakáspiac lassulására mutató egyre több jel, hiszen a lakáseladások száma hónapok óta csökken, csakúgy mint az új lakáshitelek iránti kereslet.

Érik a lakáspiaci fordulat az Egyesült Államokban, ahogy az ország két egyik legnagyobb közvetítőcége is leépítésekbe kezdett. Az amerikai t360 (lakáspiacon specializálódó) ingatlantanácsadó cég ranglistáján az eladási volumenek szerint 2021-ben a Compass egyenesen a legnagyobb cég volt, a Redfin az ötödik - most ez a két cég bocsájtja el a dolgozói 10 és 8%-át.

A Redfin vezérigazgatója, Glenn Kelman blogbejegyzést is közzé tett a cég honlapján a leépítések kapcsán amiben kiemeli, "mivel a májusi kereslet 17%-kal elmarad a várakozásoktól, nincs elég munkánk az ügynökeinknek és a támogató személyzetnek, és a kevesebb értékesítés miatt kevesebb pénzünk marad a központi projektekre." Kelman azt is elmondta, hogy

a jelzáloghitel-kamatok gyorsabb emelkedésével, mint bármikor a történelem során, "nem hónapok, hanem évekig tartó kevesebb lakáseladással nézhetünk szembe".

usa eladott lakások száma
Eladott lakások száma (1000 db) az Egyesült Államokban. Forrás: U.S. Census Bureau

Az amerikai lakáspiac lassulását a statisztikák is alátámasztják, hiszen az eladott magántulajdonban lévő házak száma már hónapok óta csökken - a decemberi csúcshoz képest közel 30%-kal estek vissza áprilisig és a CNBC szerint ez még csak rosszabb lesz (fontos persze hozzátenni, hogy ezzel még csak most értünk vissza a 2017 és 2020 között tapasztalt stabil átlaghoz, ahogy az az ábrán is látszik).

Mindeközben a lakáshitelkamatok egyre kúsznak felfelé, így az újonnan kihelyezett lakáshitelek számában is folyamatos visszaesés figyelhető meg. Mindezek ellenére a lakásárak továbbra is szárnyalnak a tengerentúlon, év/év alapon több, mint 20%-os jelenleg a drágulás, azonban a jelek arra engednek következtetni, hogy lassulás érkezik - ahogy ezt hétvégi cikkünkben is megírtuk.

Mint ahogy arra mindig, úgy most is felhívjuk a figyelmet, hogy továbbra sem kell egy 2008-as összeomlástól tartani. A kínálat még mindig nagyon alacsony és a lakosság hitelhelyzete is sokkal kedvezőbb, mint 14 évvel ezelőtt.

Címlapkép: Getty Images

varga mihály pénzügyminiszter
4iG_irodai_kep
GettyImages-1201678643
kreml oroszország moszkva

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
reptér