építőipari költségek
Ingatlan

Az építőiparban is vannak "okosítások" a KATÁ-s vállalkozásoknál

Portfolio
Már többször is beszámoltunk róla, hogy változások várhatók a KATA adónemmel kapcsolatban, a cél leginkább a visszaélések felszámolása lenne. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javaslatai után, most az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) is közreadta az álláspontját.

Az építőiparban májusban már 147 ezer regisztrált vállalkozás volt, ebből 84 000 az egyéni, önfoglalkoztató vállalkozás, melyek az utóbbi években meghatározóan a KATA adta adókedvezmény miatt alakultak ki. Jellemző az építőiparban, hogy amikor ezek a vállalkozások elérik a 12 millió Ft/év bevételi határt, akkor a vállalkozók a családtagok nevére újabb vállalkozói igazolványt állítanak ki. Az ÉVOSZ szerint ez azért problémás, mert közben további szakember, referencia, tőkeerő, újabb vállalkozói ismeret nem jelenik meg.

A szakszövetség arról is bszámolt, hogy sok helyen már csak akkor foglalkoztatnak valakit, ha kiváltja a KATÁ-s vállalkozói lehetőséget, mert így sokkal kedvezőbb a foglalkoztatónak, hiszen semmilyen adót/járulékot nem kell fizetnie a dolgozó után. Az ÉVOSZ szerint az ilyen KATA adózású vállalkozásokat mindenképp indokolt lenne a rendszerből kiszűrni, de a kezdő vállalkozásoknál nagy szükség lenne rá továbbra is.

A legjobb megoldás egy árnyalt konstrukció lenne, ahelyett, hogy a negatív folyamatokat előtérbe állítva teljes egészében megszüntetik.

A KATA-nak az ÉVOSZ véleménye szerint úgy kellene fentmaradnia, hogy az adózás választhatósági kritériumai között nagyobb nyomatékkal jelenjenek meg a valós vállalkozást alátámasztó feltételek. Az eddigi kritériumokon túl, ilyen lehet a vállalkozói ismeretekről szóló vizsgakövetelmény, a minimális tőkeerő a vállalkozás elindításához, az elvárt éves eredmény, a tevékenység végzéséhez szükséges közvetlen jogosultság megléte.

Címlapkép: Shutterstock

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Budapest lakás Andrássy út