budai vár, várnegyed
Ingatlan

Nagyon lassan halad a budavári bérlakások értékesítése - Ez állhat a háttérben

Portfolio
Tavaly írtunk róla, hogy elfogadta az Országgyűlés a világörökségi helyszínen lévő bérlakások megvásárlását lehetővé tévő törvényjavaslatot. Azóta kiderült, hogy a bérlők fele élne is a lehetőséggel, a Budavári Önkormányzat azonban még egyetlen vételi ajánlatot sem küldött ki az érintetteknek - tudta meg a Népszava.

Az I. kerületi önkormányzat még egyetlen vételi ajánlatot sem küldött ki a bérlőknek, noha a tavaly november közepén hatályba lépett jogszabály szerint a vételi igény benyújtásától számított hat hónapon belül az önkormányzatnak ki kell küldenie a vételárat is tartalmazó ajánlatot. Ha nem teszik meg határidőre, vagy a megajánlott vételárat a bérlő nem fogadja el, akkor az állam mondhatja meg az árat, de egyelőre az állami szervezetek sem tudják, pontosan kinek a feladata lenne ez. Egyes bérlők, megunva az önkormányzat vételi ajánlatára való várakozást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től kérik lakásuk értékének megállapítását.

Sok a nyitott kérdés

A Budavári Önkormányzat több alkalommal is megkereste a Fővárosi Kormányhivatalt, illetve az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt-t, de továbbra sem tudni, hogy az ügyben kihez fordulhatnak a bérlők, ahogy az sem derült ki, hogy a műemléképületben lévő lakások elidegenítéséhez szükséges hatósági jóváhagyást ki és mikor kéri meg, valamint, hogy a tulajdonjog változást hogyan vezetik át az ingatlan-nyilvántartáson. 

A bérlakás megvásárlásáról ugyanis nem készül adásvételi szerződés, a bérlő egyoldalú nyilatkozatot tesz a vételár ismeretében, amelyet a szükséges önkormányzati dokumentumokkal együtt meg kell küldeni jóváhagyásra a kormányhivatalnak, amely, ha mindent rendben talál, határozatot hoz a tulajdonjog bejegyzéséről. A Népszava információi szerint

az I. kerületi önkormányzat mindössze egy bérlőről tud, aki az MNV Zrt-hez fordult a forgalmi érték megállapítását kérve,

a Fővárosi Kormányhivatal viszont nem árulta el a lapnak, hogy mennyi kérelem érkezett hozzájuk. Az első kérelmezőknél ugyanakkor a határidő már régen letelt. A kormánypárti Böröcz László által benyújtott, de menet közben jelentősen módosított, majd a köztársasági elnök által kezdeményezett alkotmánybírósági felülvizsgálat nyomán újratárgyalt törvény elfogadása után két nappal már megérkezett az első vételi szándéknyilatkozat. A beérkezett kérelmek száma azóta 554-re nőtt. A kerületben egyébként az 1400 önkormányzati tulajdonú bérlakásából a jogszabály-módosítás révén 1100 vált megvásárolhatóvá, de ebből még egyetlen lakást sem adott el az önkormányzat, sőt vételi ajánlatot sem küldött ki.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m227.59–115.72 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Metrodom River
28–116 m239–162 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m232–67 M Ft
Westside Residence
30–108 m235–110 M Ft

A kerület szerint a folyamatot a jogszabályban rejlő sok bizonytalanság mellett az önkormányzat által nem befolyásolható tényezők is hátráltatják.

A jogszabály szerint azok a bérlakások vásárolhatók meg, amelyek már 1995 novemberében műemléki védettség alatt álltak, de az önkormányzatnak csak arról van nyilvántartása, hogy most mi áll védettség alatt, arról nincs, hogy akkor mi volt műemlék.

A bérlakások ráadásul csak társasházi ingatlanokként adhatók el, de ezeknek az épületeknek a társasházzá alakítása az 1990-es évek óta nem történt meg. Mindez 110 lakóépületet érint. Az érintett lakások túlnyomó többségét egyébként várhatóan megvásárolják, aminek hatására a kerületi 8 százalékos bérlakásállomány erősen lecsökken, így szűkül a bérbe adható ingatlanok köre.

Címlapkép forrása: Getty Images

Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
usa zaszlo
Vízcsap
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Budapest lakás Andrássy út