Akkumulátorgyár Iváncs sk innovation
Ingatlan

Villámgyorsan épül a hatalmas akkumulátorgyár Iváncsán (képek)

Portfolio
A végéhez közeledik az ország legnagyobb zöldmezős beruházása, a 2021 tavaszán elrajtolt projektben 135 hektáron épül akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Fejér megyei Iváncsán a Market Építő Zrt. kivitelezésében. A beruházás 2022 utolsó negyedévében éri el a teljes készültséget - szerepel a Market közleményében.

Az indulástól kezdve mindössze 13 hónap áll rendelkezésre az új akkumulátorgyár megvalósítására, amely három ütemben történik, valamennyi ütem több részegységből épül fel.

Az első ütemben egy évi 30 GWh gyártási kapacitású, lítiumion-akkumulátor előállítására alkalmas gyár,

és egy évi 48 MW (megawatt) hőteljesítményű, gázüzemű tüzelőberendezés – négy gázkazán és egy gőzkazán – létesül.

A projekt során a Market Építő végezte többek közt:

  • a teljes terület előkészítését,
  • a 80 hektáron végzett nagytömegű földmunkákat,
  • a cölöpalapozást,
  • a szerkezetépítést, 
  • továbbá a komplett külső munkálatokat, köztük az út- és közműépítési, illetve kertészeti munkálatokat,
  • illetve valamennyi épület teljes statikai és építészeti munkarészének kivitelezését.

Ezek a munkálatok mintegy 400 millió euró értékben készülnek el. A gépészeti és erősáramú feladatokkal, valamint a technológiával összefüggő munkákkal az SK Innovation koreai cégeket bízott meg.

Az ország legnagyobb mobil betonkeverője dolgozik a projekten

A beruházás részeként összesen 22 darab épület fog elkészülni, amelyek alapterülete összesen 151 000 m2, a teljes épületszint területe pedig 279 000 m2. A kivitelezés során 85 000 köbméter előregyártott elemet, 9000 tonna szerkezeti acélt és több mint 10 000 tonna betonacélt építenek be. A felhasznált betonacél összhossza 1950 km, ami több mint a Budapest-London távolság. Ezen felül közel 90 000 m2 homlokzatot, 176 000 m2 belső szendvicspanel falat építenek be, valamint közel 140 000 m2 ipari padlót kivitelezőnek/kiviteleztek.

A kellő mennyiségű beton biztosításáról az ország legnagyobb mobil betonkeverője gondoskodik, amellyel óránként akár 17 betonmixer is megtölthető. Ez a betonkeverő 150m3/óra kapacitással üzemel, emellett pedig van egy másik, 60m3/óra beton előállítását biztosító keverő is a terepen. Ezek a betonkeverők október óta napi 10 órában 90-100 %-os kihasználtsággal működnek. Az eddig előállított beton mennyisége ennek megfelelően eddig már több mint 220 000 köbméter.

Jelenleg a nagy épületek homlokzati komplettírozása, valamint a kiszolgáló épületek szerkezetépítése zajlik, illetve több helyen már megindultak a szakipari munkák, tehát valamennyi munkafolyamat párhuzamosan zajlik, a kivitelező oldaláról mintegy 900 fővel.

A területen összesen 21 darab toronydaruval és 12 darab mobildaruval van jelen a Market. Esetenként 500 tonnás mobildarut is bevet a kivitelező a különféle szerelésekhez. A földmunkagépek számát tekintve csúcsidőben összesen 38 darab kotrógép, 10 darab dózer és 105 darab tehergépkocsi dolgozott a helyszínen, hogy időre sikerüljön a nagytömegű földmunkák részprojektjét teljesíteni. A cölöpözés során Magyarországon rekordszámba menően 14 géplánccal fúrtak, és a területen összesen 136 kilométernyi cölöppel, három hónap alatt biztosították az épületek kivitelezését. A területen jelenleg 231 darab munkagép biztosítja a gördülékeny munkavégzést.

A projekt során különösen nagy kihívást jelentett a háromszintes, nagy teherbírású födémekkel taglalt gyártócsarnokok kivitelezése, melyek nagyon komplex tervezést és szerelési szekvenciákat igényelnek.

Az új létesítmény a koreai vállalat legnagyobb európai gyáraként épül meg, a cég első két tengerentúli gyára Komáromban működik, és a vállalat úgy döntött, hogy harmadik európai gyárát is Magyarországon építi fel, ahol elektromos autókba való akkumulátorokat fog gyártani.    

Címlapkép forrása: Market Építő 

munkás dolgozó fizikai acélipar
szárazság mezőgazdaság
trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Budapest lakás Andrássy út