humanoid robot, iroda, jövő,
Ingatlan

Gyökeres átalakulás küszöbén az épületüzemeltetés - Itt már rég nem csak a robotokról van szó

Portfolio
Gyökeres átalakulás küszöbén áll az épületüzemeltetési szakma, amit a technológiai innovációk mellett egy strukturális átalakulás is kísér. A LEO FM "Szeretem a szakmám szakiskolai pályázat" 2022. évi díjátadó ünnepségén az ágazat szakértői beszéltek az FM-ben megjelenő jövőbemutató technológiákról, és azok épületüzemeltetésre gyakorolt hatásairól.

A digitális átállást hallva sokan valamilyen technológia megjelenésében gondolkodnak, ami önmagában igaz, de eközben egy kulturális forradalom is zajlik. Míg korábban a technológiai fejlődés például azt jelentette, hogy a papaír helyett ugyanazt digitálisan rajzoltuk meg, addig a mostani digitális átállás teljesen megváltoztatja a szakmát - emelte ki előadásában Kuczogi László, a LEO Tiszteletbeli tagja, a K-Ép Studió Ügyvezető Igazgatója.

A szakértő szerint ha a mai állapotra FM 1.0 néven hivatkozunk, amely során a létesítménygazda biztosítja a különböző piaci szereplők közti kommunikációt, akkor az FM 2.0-ban a létesítménygazda már nem egy kommunikációs csatorna lesz, hanem egy új működési modell jön létre és abba kell a legújabb technológiákat beilleszteni.

A digitalizáció nem egyenlő a digitális átállással.

Előbbi azt jelenti, hogy elkezdjük használni a technológia nyújtotta eszközöket, de az igazi váltás a digitális átálláskor kezdődik, ami az egész modellt megváltoztatja. Ennek eredményeként a létesítménygazda egy szereplője lesz csak a rendszernek a felhasználók, szolgáltatók és a reagáló házak mellett. Teljesen más rendszerben fog működni az adat, az igény, a visszajelzés, a kontroll vagy a felügyelet. A digitális átállás tehát több mint digitalizáció, változik az igény, a kommunikáció, az erőforrásigény, a szervezet és a kultúra, aminek eredményeként új üzletek születnek. Könnyen lehet, hogy a jövő üzemeltetője nem takarít, hanem teljesen más módon támogatja a szereplőket. Nem szabad a technológiai megoldásoknál leragadni, a cél az új modell, új üzletformák adaptálása - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Alkotás Point
1140 m215–15.5
Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
myhive Haller Gardens
13726 m214.5–17
myhive Thirteen | Xenter
1830 m213.5–14.5

Hol tartunk most? Gyakorlati tapasztalatok

A panelbeszélgetés során Istiván Rita, a LEO FM főtitkára különböző területek szakértőit kérdezte a digitális átállással kapcsolatos tapasztalataikról. A takarítás és tisztítástechnológia területén a cél az, hogy egyrészt ne egy degradált szakma legyen, másrészt a kreatív ötletek eredményeként valódi innováció valósuljon meg, ami nemcsak új eszközöket, de a szakmában dolgozók számára jobb munkakörülményeket, jobb életminőséget is jelent. A technológia főként a karbantartásban jelentett előnyt egy automata nyílászárókat gyártó cégnél, ahol egy hibabejelentő szoftver segítségével már a kiszállás előtt pontos információkat kaphatnak a hiba jellegéről a szakemberek. Az innováció a banktechnikában is megjelenik – mutatott rá egy bankjegykezelő automatákkal foglalkozó cég vezetője, miután ezeket a gépeket is folyamatosan fejleszteni kell.

Ugyanakkor az újítások talán azt a céget érintik leginkább, amelyik szerverszobák technológiai gyártásával és üzemeltetésével, valamint az IT cégek költöztetésével foglalkozik. Itt már egy tíz éves hálózat technológiája is nagyon elavult lehet,

a wifi-hez kapcsolódó eszközök növekvő számát – amit az automata rendszerek számának növekedése is erősít – már ma sem mindig bírják el a hálózatok.

A jövőben ráadásul ezek száma várhatóan tovább növekszik majd, így a hálózatok kiépítésénél évekkel előre kell gondolkodni, kialakítva azokat a bővítési lehetőségeket, amik a jövő technológiáit tudják támogatni.

Szeptember 15-én kerül sor a Property Investment Forum 2022 konferencia megrendezésére, ahol az ingatlanszakma legfontosabb képviselői beszélnek majd az iparág jövőjét érintő főbb kérdésekről. Részletekért kattints!

A jövő generációját díjazta a szakma

Az előadást és a panelbeszélgetést megelőzően az esemény házigazdájaként Jelinek Balázs, a LEO pártoló tagja, a Liget Budapest Projekt megvalósításért felelős Városliget Zrt. Működési Vezérigazgató-helyettese a Liget Budapest Projekt fejlesztésről és a Néprajzi Múzeumról tartott bemutatkozó előadást. Ezt követte Schmidt József LEO Elnök és R. Nagy András Próbakő Kommunikáció ügyvezető pályázati visszatekintése, majd a LEO pályázati kisfilm, I. és két II. helyezett pályaműveinek levetítése.

A létesítménygazdálkodókat tömörítő egyesület „Szeretem a szakmám” elnevezésű pályázatának célja, hogy a szakképző intézményekben és technikumokban tanuló diákok jobban megismerkedhessenek a létesítménygazdálkodási iparágban rejlő karrierlehetőségekkel, és ezzel egy időben megmutathassák, miért is szeretik a szakmájukat. Ennek eredményeként került sor a nyertesek díjazására és az oklevelek átadására.

Címlapkép forrása: Getty Images

eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
leopard
Liszicsanszk
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Budapest lakás Andrássy út