duna aréna
Ingatlan

Hazai megújuló energiát használnak a Duna Aréna fűtéséhez

Portfolio
Hazai megújuló energiával fűti a Duna Aréna létesítményeit a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű a vizes VB alatt. Az elfogyasztott távhőmennyiség, ami az Aréna fűtéséhez, melegvízigényéhez szükséges, kizárólag települési szilárd hulladék termikus hasznosításából származik - írja a Főtáv a közleményében.

A sportesemények fő helyszínét jelentő Duna Aréna létesítményeinek fűtéséhez, használati melegvíz-igényéhez, és a medencék megfelelő hőmérsékletéhez szükséges hőenergiát a Budapesti Közművek keretében működő FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió biztosítja.

A közel 5 MW teljes hőigényű Duna Aréna éves távhőfogyasztása mintegy 30 ezer GJ, amely közel ezer átlagos méretű háztartás éves fogyasztásának felel meg. Ezt a hőenergiát a BKM Hulladékhasznosító Műve biztosítja, amely nyári időszakban egyedül szolgálja ki a teljes észak-pesti hőkörzet mintegy 60 ezer távhőfogyasztóját.

Szeptember 6-án jön a Portfolio fenntarthatósági konferenciája a Sustainable World. A részletekért kattints!

A Hulladékhasznosító Mű nagy karbantartását a közelmúltban végezték el, így az Aréna által a világbajnokság két hete alatt elfogyasztott távhőmennyiség kizárólag települési szilárd hulladék termikus hasznosításából származik, - amely döntően megújuló energiatermelésnek minősül. A főváros hosszú távú energiaellátása szempontjából voltak fontosak a mostani karbantartási munkálatok, mely során felújították az erőmű gőzturbináját is, valamint kicserélték a technológiai csővezetékeket, a kazánok egyes részeit, továbbá a villamos berendezések is átestek az ilyenkor szükséges karbantartáson.

Az erőmű működése során termikusan ártalmatlanítja a Budapesten keletkező települési szilárd hulladék 60 százalékát, mintegy 380 ezer tonnát.

A tavaly rekord-távhőtermelést (1 millió GJ) elérő üzem mintegy 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhő-, valamint 36 ezer háztartás áramigényét biztosította környezetbarát, fenntartható módon. Ez körülbelül 28 millió m³ import földgáz-megtakarítást és 60 ezer tonna CO2-kibocsátás csökkenést jelentett az országnak. Az erőműben alkalmazott ötlépcsős füstgáztisztítási eljárás révén a létesítmény működése megfelel a legszigorúbb hazai és uniós környezetvédelmi normáknak. A Budapesti Közművek tervei szerint a turbinafelújítással ez a tavaly elért eredmény még tovább fokozható, jelentősen támogatva a főváros energiaellátását.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Westside Residence

Westside Residence

1134 Budapest, Bulcsú 5-9
212 db lakás
30 – 108 m2 alapterület
35 – 110 M Ft
Átadás:
2022 H1

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
leopard
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Budapest lakás Andrássy út