budapest
Ingatlan

Bármikor előfordulhat egy, a Jókai utcaihoz hasonló tetőomlás

Portfolio
A nem megfelelő karbantartás miatt bármikor történhet olyan tragédia, mint hétfőn a Jókai utcában – figyelmeztet a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke. Bék Ágnes az InfoRádiónak azt mondta: a lakóközösségek jellemzően pénzhiány miatt nem foglalkoznak a statikai ellenőrzésekkel, a tetőszerkezet vizsgálatával.

Hét elején írtunk arról, hogy leomlott egy VI. kerületi társasház tetőszerkezete. A balesetnek több sérültje is van, az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják. A Jókai utcai társasház 1895-ben épült. Az InfoRádiónak az eset kapcsán Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke beszélt a tetőszerkezetekkel kapcsolatos általános problémákról.

A szakértő szerint a tetőszerkezetek sok esetben elég elzártak, a közös képviselő és a szakemberek is alig járnak fel, ráadásul gyakran úgy építették a tetőszerkezet ácsolt részét, hogy az el is van takarva, esetleg nem is látni, hogy ott problémák vannak. Éppen ezért műszaki-szakmai felülvizsgálatot kellene kérni a régi társasházaknál, ennek viszont a költsége elég magas. Ezt elő kell terjeszteni közgyűlésen, javaslatot kell tenni arra, hogy milyen szakértőt kell felkérni a szakmai vélemény megalkotására, és a tulajdonosoknak dönteniük kell az egész finanszírozásáról. A legtöbb probléma abból van, hogy a tulajdonosok végül azt mondják, hogy ha látszólag nincs probléma, akkor minek költsenek erre, ha annyi minden mást is kellene csinálni.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Budai Walzer II. ütem
38–102 m239–100 M Ft
DIVINUS DINGI TÁRSASHÁZ SIÓFOK
54–75 m278–167 M Ft
VABA Apartments
47.04–81.95 m256.27–111.07 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m232–67 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Statikai vizsgálatot végeztetni azonban nem kell évente kell, ha a szakértő nem állapít meg semmi olyan problémát, amiben intézkedni kell, akkor legközelebb 10 év múlva is elegendő lehet – mondta Bék Ágnes. Ám ha a szakértő megállapít valamilyen problémát, amit orvosolni kell, és azzal nem lehet sokat várni, akkor nyilván a szakmai anyagában leírja ezt, és arra vonatkozóan a társasház fel tud készülni.

"A Jókai utcai azonban nem egy általános tetőomlás volt, hiszen épp kivitelezés zajlott. Egy olyan háznak, ahol semmilyen munkálatot nem végeznek, a stabilitása általában erős. Viszont mindenkinek, aki be szeretné építtetni a tetőterét, mindennek nagyon alaposan utána kell járnia, minden szakértőt fel kell kérnie vizsgálatra, a bontások, építések pedig csak építési hatósági engedéllyel történhetnek. Feltehetően tehát az építési hatóság is körültekintően megnézte az ingatlant, ezért feltételezhető, hogy kivitelezési hiba történt" – mondta a szakértő. A kivitelező cég nyilatkozata szerint ők minden előírást betartottak.

A statikai, karbantartási és műszaki vizsgálatokat a közös képviselőnek kell kezdeményeznie, de mentesül a felelősség alól, ha a tulajdonosok nem szavazzák meg. Ilyenkor a felelősség áthárul az összes tulajdonosra.

Azt, hogy több ilyen jellegű vizsgálatot elvégezzenek a régi házakon, talán úgy lehetne elősegíteni Bék Ágnes szerint, ha azok az önkormányzatok, amelyeknek a területén régi, 100-150 éves házak vannak, a pályázatok kiírásánál lehetővé tennék a szakértői díjak elszámolását vagy az arra való jelentkezést.

Tipikus jel arra, hogy akár nagy baj is lehet, ha reped a fal. Ilyenkor bármelyik tulajdonos kezdeményezheti a szakértői vizsgálatot, amit a gyanús jelek esetén jobb mielőbb megrendelni.

Címlapkép forrása: Getty Images

Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
nyaralásmaszkban
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
lakópark, szuburbanizáció, városterjedés, területfejlesztés, agglomeráció, családi ház