déli vasúti híd, rákóczi híd
Ingatlan

Átadták Budapest legújabb vasúti Duna-hídját

Portfolio
Hivatalosan is átadták a Déli vasúti összekötő Duna-hidat, mely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) együttműködésében valósult meg. Az átadón Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára elmondta, Kelet- és Nyugat-Európa között az egyik legfontosabb vasúti kapcsolat vezet át Budapest déli részén.

A megújult híd nem csak a vasúti személyforgalomban, hanem a nemzetközi teherforgalomban is jelentős szerepet tölt be, mert Európa három kiemelkedően fontos transzeurópai vasúti folyosója vezet át itt - idézi az MTI Vitézy Dávidot. Ezek összekötik a holland kikötőket és Spanyolországot Romániával, a Fekete-tengerrel, a Balkánnal vagy éppen Ukrajnával - tette hozzá.

Rámutatott: a déli összekötő vasúti Duna-hídon halad át a Magyarország keleti és nyugati országrészei köztötti vasúti forgalom 90 százaléka, beleértve a tranzitforgalmat is. A felújításnak és a kapacitásbővítésnek köszönhetően a híd a következő évtizedekben is megbízhatóan tudja kiszolgálni a vasúti személy- és áruszállítást - hangsúlyozta.

A hidat még 2020-ban kezdték el építeni a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK, korábban Budapest Fejlesztési Központ) együttműködésében. A generálkivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végezte, az engedélyezési terveket és a híd kiviteli terveit pedig a Főmterv Zrt., az MSC Kft. és a Speciálterv Kft. mint társtervezők készítették.

A híd a Déli körvasút projekt részeként újult meg, melynek keretei közt Kelenföld és Ferencváros között fejlesztik a vasúti útvonalat - mind a teher, mind a személyforgalom számára - hogy azon a jelenlegi kettő helyett három vágányon tudjanak közlekedni a vonatok. A vágányok számának bővítésén túl két új megálló is épül, egy Budán, egy pedig Pesten. A teljes projekt 338 milliárd forintból valósul meg.

Címlapkép forrása: Vitézy Dávid Facebook oldala

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új lakások