termosztát, szoba, fűtés, rezsi
Ingatlan

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink?

Portfolio
Az energiaárak elszabadultak. Eddig volt tartható a rezsicsökkentés. Most a rezsicsökkentés csökkentése van soron. De hogyan lépjünk, mivel fűtsünk, ha jön a hideg? Gáz, áram, fa? Mekkora költségből tudunk előállítani 1 kWh hőenergiát? Ha tényleg utánaszámolunk, egyáltalán nem mindegy, mivel fogunk fűteni. Hogy mi lehet a jó megoldás, arról Pál Péter, energetikai szakembert kérdeztük.

Véget ért Magyarországon az a nagyon kedvező helyzet, hogy az energiaárak nem követik a piaci változásokat és ezáltal az áremelkedés hatását nem kell megfizetnünk. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz az egyetemes szolgáltatásba regisztrált mérőóránként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást, az efeletti fogyasztásra pedig úgynevezett „lakossági piaci ár” lesz érvényes. Ez az ár villamos áram esetében 70,1 Ft/kWh, míg gáz esetében 747 Ft/m3 lesz.

Pál Péter
Re-Energy Kft., ügyvezető igazgató
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett gépészmérnökként. Az elmúlt 25 év alatt sikeres cégcsoportot épített fel, amely épületek szakszerű műszaki üzemeltetésével és energetikai áta
Tovább
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett gépészmérnökként. Az elmúlt 25 év alatt sikeres cégcsoportot épített fel, amely épületek szakszerű műszaki üzemeltetésével és energetikai áta Tovább

"Elöször meg kell értenünk az alapokat, hogy milyen energiaforrásból milyen hatékonysággal és mekkora költségen tudunk hőenergiát előállítani. Én most alapvetően azoknak fogok javaslatot tenni, akiknek a gáz és a villamos áram között kell, vagy tudnak választani. 1 kWh áram túlfogyasztás 70 forintba fog nekünk kerülni, míg 1 kWh hőenergia túlfogyasztása gáz esetében 75 forintba fog kerülni. Eddig a villamos áram háromszor drágább volt, mint a gáz. Most körülbelül egyforma az áruk. Ennek az árazásnak egyértelmű az üzenete. Bár első ránézésre majdnem egyforma lesz a gáz és az áram túlfogyasztás költsége, mégis azt mondom, minimalizálni kell a gázfogyasztásunkat." - mondta el Pál Péter.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

lakás kiállítás
A lakások energiahatékonysága kiemelt témája lesz a Lakáskiállítás klub programjának, ahol szakértők segítségével járjuk körbe a témát.

Hogyan szabadulhatunk meg a gázfüggőségtől? Mi a leghatékonyabb megoldás?

"Mivel 1 kWh hőenergiából gáz esetében az épületben maximum 80% hasznosul, már itt veszítünk 20%-ot a villamos árammal szemben, mert egy része füstgáz formájában távozik a kéményen, a másik részét rendszerhatékonytalanság formájában veszítjük el. Így valójában a 75 forintos gáz árából rögtön több mint 100 forint lesz. 1 kWh villamosárammal viszont 1 kWh hőenergiát tudunk előállítani, így itt ezzel a veszteséggel nem kell számolnunk, legyen szó elektromos radiátorról, fűtőpanelról, elektromos kandallóról, elektromos fűtőszálról a padlóban vagy a mennyezetben."

Pál Péter is előadója lesz a szeptember 15-i Property Investment Forum 2022 konferenciának. Részletekért kattints!

"Ha a gázfűtést részben kiváltjuk ezekkel az elektromos fűtőeszközökkel akkor már valamennyit tudunk spórolni, de van egy ennél is hatékonyabb megoldás, a hőszivattyú. A hőszivattyús megoldás sajátossága, hogy 1 kWh villamosáramból 1 kWh hőenergiát ad és a külső környezetből még hozzátesz 3-4 kWh-nyi hőenergiát. Így érünk el összesen 4-5 kWh-nyi hasznos fűtési energiát. Tehát 1 kWh villamos áram 70 forintos megvásárlásával 4-5 kWh-nyi hőenergiát állítunk elő, így a valós energiaköltségünk kb. 17 forintra csökken kWh-nként. Ráadásul, ha a berendezés hatásfoka megengedi a H tarifa igénylését, akkor 1 kWh óra villamos áram 23 forintba fog kerülni, és a belőle előállított hőenergia ára csupán 5,7 Ft/kWh lesz."

"Ha jól matekozunk, akkor 1 kWh hőenergia gázból több mint 100 forintba kerül, míg villamos árammal hőszivattyús megoldással, ennek a töredékébe kb. 17 forintba kerül H tarifa nélkül, míg H tarifával csupán 5,7 forintba kerül. Ennek eléréséhez sem kell azonban rögtön szétbontani az egész házat, nem kell mindent lecserélni a lakásunkban, házunkban. A split klíma ugyanis egy hőszivattyú. Tehát ha olyan split klímánk van, vagy olyat szereltetünk be, amely tud fűteni is, akkor télen ez kiválthatja a gázfűtést a legtöbb helyiségben. Csak azokat a területeket kell gázzal fűteni, ahová nem ér el a split klíma hatása. Így már jelentősen tudjuk a gázfogyasztást csökkenteni, hogy ne lépjük át a meghatározott havi korlátot. Az olcsóbb árammal fűtünk a drágább gáz helyett." - hangsúlyozta a szakértő.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m227.59–115.72 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m255.25–211.81 M Ft
Metrodom River
28–120 m260–270 M Ft
VABA Apartments
47.04–81.95 m256.27–111.07 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m20–80 M Ft

Aki teheti, fűtsön fával?

"Fontos, hogy minden döntésünknél figyeljünk a jövőre és ne csak a mára. Környezetvédelmi szempontból katasztrófa lenne, ha a magyar erdők pusztításával próbálnánk megoldani a fűtést télen. Próbáljunk mindig olyan megoldást találni, amely nemcsak csökkenti a költségeinket, hanem még a környezetet is védi. Ilyen szempontból is ma a legjobb megoldás a gázfűtés kiváltása villamos áram alapú fűtéssel." - zárta gondolatait a szakértő.

Címlapkép forrása: Getty Images

repulo_legitarsasag_repter_kifutopalya
orosz finn határ háború
lng gáz tartályhajó
Recep Tayyip Erdogan török elnök

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
MÁV