kamion masterplast
Ingatlan

Rendkívüli mértékben felgyorsíthatja az építkezéseket a legújabb technológia

Portfolio
Az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása ellenére is az új építések számának csökkenését prognosztizálják az építőipari szakmai szervezetek, részben a kedvezményes finanszírozási lehetőségek megszűnése, részben az állami beruházások számának csökkenése miatt. Az építőipar egészét tekintve azonban vannak olyan részterületek, amelyek jelentősen bővülhetnek a következő években.

Az új építések szegmensében a várható visszaesés mellett is akad olyan terület, ami gyors bővülést érhet el a következő években. Az élesedő versenyben még inkább felértékelődik a gyors, pontos kivitelezés, a magas műszaki színvonalú építés, ami helyzetbe hozza az alternatív építési rendszereket. A moduláris építési technológia egy ilyen, gyorsan fejlődő, innovatív területe az építési kultúrának. Az építőipar változása és

a moduláris építészetben felhasznált modern technológiák alkalmazása lehetőséget teremt, hogy a moduláris építészet bizonyos területeken versenyelőnybe kerüljön a hagyományos építészeti módszerekkel szemben.

Amerikában és a Nyugat-Európában, főként Hollandiában, Belgiumban, Angliában, és a skandináv országokban folyamatos és lendületes térhódításban van a moduláris építészet és egyre szélesedő alkalmazási körben használják a megoldásait. Ezekben az országokban már több évtizedes hagyományai vannak a technológia alkalmazásának, kiépültek a nagyüzemi kapacitások, széles a termékkínálat, míg Közép-Európában eddig jellemzően csak kisebb, manufakturális gyártók működtek, az igazán nagy szereplők még nem jelentek meg.

Az építőipari folyamatok is fontos szerepet kapnak a szeptember 15-i Property Investment Forum 2022 konferencián. Részletekért kattints!

Az első nagy közép-európai gyártó

A moduláris építészetben rejlő piaci lehetőségeket ismerte fel a legnagyobb magyar építőanyaggyártó és a régióban első nagy szereplőként jelentette be gyártásfejlesztési beruházását januári befektetői eseményén. Ács Balázs, a Masterplast alelnöke és a moduláris üzletág vezetője most részletesebb információkat osztott meg a fejlesztés állapotáról, a technológia lehetőségeiről, a piaci és üzleti várakozásokról.

A Masterplast moduláris építészeti rendszere szinte semmiben sem hasonlít a 60-as 70-es évek házgyári technológiáihoz. A hasonlóság csupán annyiban van meg, hogy üzemszerű termelés mellett lehet nagy mennyiségű épületmodulokat előre legyártani, amiből gyorsan, alacsony helyszíni élőmunka igénnyel lehet épületeket kivitelezni. Manapság azonban az épületelemek tervezése a legmodernebb ipari szoftverekkel történik, az egységek integritása és egymáshoz kombinálása, a csomóponti kapcsolatok kialakítása egy jól átgondolt tervezési folyamat eredménye. Az egész tervezési-gyártási folyamat precizitása és műszaki alapossága miatt közelebb áll az autóiparhoz, mint az építőiparhoz. Az üzemi termelésben IoT eszközök használatával szigorú minőségi kontrollt, és állandó minőséget, magas precizitást lehet elérni. A munkafolyamatok tagoltak, ami automatizált-gépesített szakaszokból és betanított munka szintjére leegyszerűsített munkafázisokból tevődik össze. A gyártás az évszaktól, napszaktól és időjárástól is független, az év 365 napjában folyamatos, az anyagok kiválasztása és beépítése is sztenderdizált, a párhuzamos és derékszög nem az építőmester kezének pontosságától függ.

Az építőipar változása is támogatja a moduláris építészet fejlődését

Az építőipart Európa-szerte sújtja a kivitelezők hiánya, általános a szakemberhiány. Emellett a hagyományos építéshelyszíni munkavégzésnek megvannak a maga kötöttségei és nehézségei. Az építkezés nem tud a nap 24 órájában haladni, és az időjárás és évszakok változása is korlátozza a termelékenységet. A helyszíni építés bonyolult, összetett művelet, ahol több szakmának kell együttműködnie és az anyagok beszerzése és mozgatása is jelentős logisztikai kihívást okoz. Emellett az építési költségek tervezhetetlensége, és elszállása szintént próbára teszi a szereplőket.

Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
Green House
KIADVA m213–16
Victor Hugo Irodaház
265 m23480–3600 Ft
myhive Greenpoint 7
0 m216–16
myhive Thirteen | Xenter
1830 m213.5–14.5
Óbuda Gate
2350 m211–13.5

A hagyományos építési kultúra előnye, hogy változatos, egyedi épületeket tud létrehozni, viszont hátránya az adottságaiból fakadó tehetetlensége, amely behatárolja az építőipar kibocsátási-fejlődési képességeit is. A moduláris építészetben az egyedi igények kiszolgálási lehetősége visszafogottabb, ami a típustervek-épületmodulok egymással kombinálásában és az egyedi felületkialakításban merül ki. Minimális viszont a helyszíni élőmunka igénye, és nagyon gyorsan, pár hét alatt kivitelezhető épületeket kaphatnak a megrendelők, precíz minőségben, magas műszaki tartalom mellett.

Rohamosan fejlődő technológia, bővülő felhasználás

A moduláris építészeti megoldásokat a technológia adottságaiból fakadó előnyei egyre szélesedő felhasználási területeken teszik versenyképessé. A moduláris technológiával építhetők komplett lakóparkok, sorházak, valamint iroda, munkásszálló, kollégium, hostel, orvosi rendelő, sportöltöző, edzőterem, közösségi épületek és ipari csarnokok kiszolgáló épületei is. A Masterplast Modulhouse rendszerében az épületmodulok olyan rendkívül szilárd és merev 3D acél vázszerkezeti rendszerrel készülnek, amelyek önmagukban is 4 emelet magas épületek építésére alkalmasak. Ezeket plusz merevítésekkel ellátva akár 12 emeletes középmagas épületek kivitelezése is lehetővé válik, de emellett olyan egyszerűbb, hibrid felhasználás is lehetséges, hogy egy kész fürdőszoba modult helyeznek be egy hagyományos módon épült épületbe.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m227.59–115.72 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m255.25–211.81 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m20–80 M Ft
Waterfront City 3
27.56–148.55 m233–169 M Ft

A típustervek és az üzemi gyártástechnológia folyamatosan fejleszthető, az innovatív megoldások gyors alkalmazhatósága rendkívül gyors evolúciót tesznek lehetővé. A moduláris épületek könnyedén bővíthetők további modulokkal, sőt, akár el is költöztethetők. A moduláris technológiával olyan okosotthon-megoldások fejleszthetők, ahol egy integrált rendszer vezérli a teljes gépészetet, szabályozza a szellőzést, valamint a hőmérsékleti és fényviszonyokat a külső körülmények és pillanatnyi felhasználás függvényében.

Mi a helyzet az energiahatékonysággal?

Ma nincs olyan felhasználási terület, ahol ne számítana komolyan vonzó erénynek az alacsony energiaigény. A moduláris technológiával épített épületek nagyon hatékonyak lehetnek ezen a téren is. A cég moduláris építési rendszerében az AA energetikai kategória lesz az épületelemek induló szintje, emellett tervezik egy olyan épületmodul kifejlesztését is, amely energiatermelés és tárolás révén szigetszerű-önfenntartó aktív házzá teheti az épületegyüttest. Ez a modul majd kiegészítheti a korábban telepített épületmodulokat is.

Hol tart a fejlesztés?

Mostanra a beruházási-tervezési fázison túljutva elkészültek az első típustervek és prototípusok, jelenleg a speciális terméktesztek és az engedélyeztetési eljárások vannak folyamatban. Itt már a házelemek csomagolását és a modulok építési helyszínre szállítását tesztelik, valamint a tűzbiztonsági vizsgálatokat végzik. Ezt követően még az idei évben felépítenek 3 mintaépületet, egy családi házat, egy irodát és egy közösségi felhasználási célú épületet, majd a tervek szerint 2023 elejétől elindul az üzemszerű gyártás és kezdődik az építési rendszer piaci bevezetése.

Címlapkép forrása: Masterplast

vlagyimir-putyin-orosz-elnok-bejelentes-televizio
mihail-mizsincev-orosz-vezerezredes-oroszorszag
roszke-autopalya-magyarorszag-szerbia-hataratkelohely
praga-csehorszag-karoly-hid

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
új építésű lakás