Lázár János kormánybiztos
Ingatlan

Tovább bővül Lázár János minisztériumának hatásköre - Minden nagyobb beruházást ők ellenőrizhetnek majd

Portfolio
A kedd este megjelent közlöny értelmében jelentősen nőtt az Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozó Országos Építészeti Tervtanács hatásköre. A kormányrendelet értelmében a tanácsnak kell minden nagyobb állami magasépítésű beruházás építészeti-műszaki dokumentációját véleményeznie és ha ez alapján úgy dönt, akkor el is kaszálhatja a projekteket.

Kezdenek megalapozni Lázár János egyre nagyobb építésügyi hatáskörének (ami minden bizonnyal a szeptemberben beterjesztendő nagy törvénycsomaggal lesz bebetonozva), melynek keretében most az ő minisztériuma alá tartozó Országos Építészeti Tervtanács feladatkörét bővítették ki.

A kedd este megjelent közlöny értelmében a tervtanácsnak kell véleményeznie ezentúl:

  1. az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvény szerinti állami magasépítési beruházás esetében az építészeti-műszaki dokumentációt,
  2. az 5000 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó épület és
  3. az egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépület építészeti-műszaki dokumentációját.

Magyarán mostantól minden állami építkezés építészeti-műszaki dokumentációját a tanács véleményezi, a magánberuházásokat pedig csak akkor ha a fenti 2-es és 3-as pont igaz rájuk. A kormányrendelet későbbi pontjai értelmében

az építésügyi hatóság az állami magasépítésű beruházások és a 2-es, 3-as pont által meghatározott magánberuházások építési engedély iránti kérelmet elutasítja, ha a tervezett építési tevékenységet az Országos Építészeti Tervtanács az építészeti-műszaki dokumentációk véleményezése nyomán engedélyezésre nem ajánlotta

- ugyan ez vonatkozik majd a az elvi építési keretengedélyre is. A tervtanács elnöke az országos főépítész, jelenleg Lánszki Regő (aki legutóbb egy interjúban osztott meg részleteket a nagy törvénycsomagról).

A fennmaradási engedélyt akkor utasítja el a hatóság, ha az engedélyezést a kiemelt településképi vélemény nem javasolta, vagy állami magasépítési beruházás valósult meg, és azt a központi építészeti-műszaki tervtanács (az Országos Építészeti Tervtanács) szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta.

A kulturális örökség védelmével kapcsolatban az alábbi szabályokat hozták:

  1. Az örökségvédelmi hatóság az engedély iránti kérelmet elutasítja, ha a tervezett tevékenység (az államimagasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvény szerinti) állami magasépítési beruházás megvalósítására irányul, és azt az Országos Építészeti Tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre nem ajánlotta.
  2. Ha a tervezett tevékenység állami magasépítési beruházás megvalósítására irányul, az összevont eljárás elvi örökségvédelmi keretengedélyezési szakaszának megindításához igazolni kell, hogy az Országos Építészeti Tervtanács szakmai véleményében engedélyezésre ajánlotta.

A kormányrendelet záró intézkedései értelmében az itt taglalt intézkedések a kihirdetést követő napon hatályba is lépnek. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy az egyes pontok végén rendre feltüntetik, hogy a szabályokat a már folyamatban lévő ügyek esetén is alkalmazni kell.

Címlapkép forrása: Portfolio

vlagyimir-putyin-orosz-elnok-bejelentes-televizio
mihail-mizsincev-orosz-vezerezredes-oroszorszag
roszke-autopalya-magyarorszag-szerbia-hataratkelohely
praga-csehorszag-karoly-hid

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
új építésű lakás