Előfizetői tartalom

Milliókat számíthat a lakásod árában ez a besorolás

Portfolio
2016 óta használjuk a mostani, 12 kategóriás energetikai besorolást. Ebben két betűvel jelölt kategóriákat különböztetünk meg, az AA-tól a JJ kategóriáig, attól függően, hogy milyen az éves, 1 négyzetméterre vetített energia kibocsátása a lakásoknak. Az AA-n belül van még további kategória, az AA+, és az AA++, amik a legmagasabb minőséget képviselik, de a BB-s energiatanúsítvány már egy közel 0 energiaigényű lakásnak felel meg. Az energetikai tanúsítvány az ingatlan energiahatékonyságáról ad tájékoztatást, egy igazoló okirat formájában - mondta Futó Péter, a Portfolio ingatlanelemzője, a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének hétfői adásában, és kitért arra is, az energetikai besorolás, hogyan hat a kínálati árakra.

Az energetikai szigorítás nem csak Magyarországon fontos kérdés, hiszen az Európai Unióban például, a különböző üvegházhatású károsanyag kibocsátásnak nagyjából negyedéért az ingatlan állomány felel, aminek nagyrészét a 250 milliós lakásállomány teszi ki, nincs ez másként Magyarországon sem. De azt gondolom, hogy a fenntarthatóság egyre inkább bekerül a mindennapokba...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés