házépítés építkezés
Ingatlan

A rezsiváltozás megtöbbszörözte az energiatakarékos építmények iránti igényt

Portfolio
Nagy kihívás előtt áll az építőipari szakma. A klímaváltozás elleni küzdelem, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, lekötése, a karbonsemleges technológiák bevezetésének kötelezettsége szemléletváltást, új anyagok és a körforgásos technológiák bemutatását, oktatását, népszerűsítést követeli meg. A rezsiváltozás, az energiaválság felgyorsította, megtöbbszörözte a környezettudatos, energiatakarékos építmények iránti igényt.

Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) az alábbi nyilatkozat, és tájékoztatás alapján közli, hogyan járul hozzá, hogy minél többen élhessenek „zöld” házban, hogyan csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást és növeljük a szén-dioxid-lekötést, hogyan enyhítsük az energiaválság, az infláció, a rezsiváltozás, a klímaváltozás okozta problémákat.

A tagozat tagjai elsősorban a favázas, és egyéb fa alapanyagú építési termékekből építik házaikat.

A fa használatát indokolja, hogy 1,2-1,5 tonna szén-dioxid-ból a növény 1 köbméter fát állít elő, és a tiszta oxigént a légkörbe bocsátja. Hasonlóan viselkednek más természetes, bio alapanyagok, mint a kender, és a szalma, amelyekből a feldolgozás után kiváló hőszigetelő anyagok készülnek. A tagozat kezdeményezi, hogy Magyarországon is minél előbb legyen lehetőség többszintes EU-s példák alapján 7 szintes favázas épület építésére. A támogatott kivitelezéseknél legyen magasabb követelményszint a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a magasabb szintű energiahatékonyság elérése.

  • Egy átlagos téglaépület előállításához szükséges primer energia 1400kWh/m2.
  • Fűtésre átlag 15-35 kWh/m2/év energia szükséges.

50-140 évre elegendő fűtési energiát használunk el az ilyen épületek előállítására, és ennek megfelelő károsanyag-kibocsátást okozunk, növeljük a klímakatasztrófa esélyét a hagyományos épületek, technológiák alkalmazásával.

lakás kiállítás

A klímavédelmi kötelezettségek miatt egyre nagyobb az igény a faipari termékek iránt, de a feldolgozóipar nehezen követi az igényeket. A MAKÉSZ az ÉVOSZ Szakmai tagozata érdekelt, hogy aktívan részt vegyen a Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal munkájában. A cél a hazai fafajták használhatóságának vizsgálata, kutatása, ugyanis az éves kitermelhető növekmény jóval több, mint amit a gazdaság jelenleg feltud használni. Sajnos a tűzifa rendelet kapcsán, rengeteg téves tájékoztatás jelent meg. A fa importot kellene csökkenteni, és a hazai felhasználást növelni. Érdekeltek vagyunk a kutatás-fejlesztésben, hogy hazai fafajták építőipari felhasználásának növelésével járuljunk hozzá a zöld, energiahatékony, fenntartható épületek építése érdekéhez.

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ tagja az Európai Készházgyártók Szövetségének, mely 2022. április 28-29-én Berlinben tartotta stratégiai közgyűlését. A tagországok a klímavédelem, a rezsinövekedés kapcsán hasonló problémákkal, feladatokkal küzdenek, mint mi Magyarországon, ezért közös feladatok kidolgozásában állapodott meg a közgyűlés, amiben a MAKÉSZ is aktívan részt vesz. Közösen meghatározzák az egységes, minimális minőségi, a szén-dioxid-kibocsátási, és -lekötési, az energiafelhasználás csökkentésének mértékéhez kapcsolódó követelményeket, jelzéseket. Közös marketinget dolgoznak ki a fa felhasználásának hasznosságáról, és közösen fognak lobbizni Brüsszelben, a minőségi klíma- és rezsivédelmi követelmények egységes szabályozásért, és támogatásáért.

Kárpáti József, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat elnöke is előadója lesz a szeptember 23-25. közötti LAKÁS KIÁLLÍTÁS -nak. Részletekért kattints!

2023. január 1-től várhatóan változik az épületenergetikai számítás, megszűnik a megújuló energia minimális mennyiségének használata, nagyobb hangsúlyt kap a CO2-lekötés, és -kibocsátás mértéke. Ezzel szorosan összefügg a karbonsemlegesség növelése. A MAKÉSZ Közgyűlés úgy döntött, hogy az Energia Tanúsítvány CO2-kibocsátással, a karbon semlegesség mértékével kapcsolatos adatait, külön kiemeli, és minden elkészült épülethez CO2-kibocsátás mértékét mutató igazolványt fog átadni a tulajdonosnak.

A Fa kiáltványban szereplő célok megvalósíthatósága érdekében, beruházóknak finanszírozóknak szakmai utakat fognak szervezni, fából épült passzív vagy plusz energiás épületek, iskolák, óvodák, toronyházak, üzemek megtekintésére, eredményeik bemutatására.

A MAKÉSZ a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán nagy sikerrel indította el a Környezettudatos Készház építés fakultatív tantárgyat, hogy a jövő mérnökei ismerjék meg a korszerű technológiákat, felkészültebbek, és a környezetvédelem érdekében elkötelezettebbek legyenek, több ismerettel rendelkezzenek. A Műszaki és Informatikai Karral további együttműködést dolgoz ki a zöld épületek építése, a klímavédelmi célok elérése érdekében építészeti, kivitelezési, technológia módszerek kidolgozásával.

A Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi házépítő versenyre készült épület gyártásában, kivitelezésében, legnagyobb részt – a PTE-MIK és az ÉVOSZ együttműködése keretében - a MAKÉSZ tagjai vállaltak. Az épület természetes alapanyagokból, környezettudatos készház technológiával készült. A versenyen a monitorozás alapján plusz energiás ÖKO ház készült, és az emberbarát belsőépítészet miatt a kategória első helyét is megkapta. A versenyépület jó példa, hogy milyen eredményt lehet elérni a rezsicsökkentés érdekében, miközben az épület lakhatósága, emberbarát működése is megoldható.

A Soproni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás keretében, kutatás-fejlesztést fognak végezni hazai fafajták építési termékként történő felhasználása érdekében. A Soproni Egyetemmel és a PTE Műszaki és Informatikai Karával a hazai fafajták zöld építésre történő felhasználása érdekében, közösen fognak dolgozni.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–90 m250–150 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
VABA Apartments
47.04–81.95 m256.27–111.07 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Az épületek 100 év alatt történő megújulásához éves szinten 40 000 lakást kellene építeni, ezért a felújítás talán még fontosabb, hogy a klímavédelem, és energiaigényünk csökkentése érdekében jobb eredményt érjünk el.

Kísérletek alapján lehetséges a Kádár kocka alacsony rezsiigényű, akár passzívház épületté való felújítása.

Az ÉMI Nonprofit Kft. szentendrei telephelyén létesülő első magyar mintaházparkban a 27 nevező cég közül, a 12 helyre 7 MAKÉSZ tag kap lehetőséget, hogy felépíthesse házát. Az épületek környezettudatos, energiahatékony, öko, azaz zöld épületek lesznek. Az ÉMI Nonprofit Kft. monitorozni is fogja az épületeket, hogy a különböző technológiájú épületek, hogyan teljesítenek, milyen eredményeket produkálnak a környezetvédelem, a rezsicsökkentés érdekében. Így az érdeklődők az adatok alapján objektív módon tudnak technológiát választani.

Címlapkép forrása: Getty Images

szép kártya
kereskedő deviza trader currency
ebolavirus
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
sándor palota budapest fiatal nő getty stock
kukás közterület kuka
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
légkondi klíma kültéri egység