Előfizetői tartalom

Tovább zuhan a lakáspiac, Covid óta nem látott mélyponton a számok

Portfolio
Utoljára a kijárási tilalom alatt történt olyan kevés tranzakció a lakáspiacon, mint 2022 harmadik negyedévében, derül ki a Duna House jelentéséből. Szeptemberben országosan mindössze 9200 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 82 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A tranzakciók száma tehát továbbra is látványos lejtmenetben van, a nagy kérdés, hogy az árak vajon (sokak várakozása alapján) követik-e ezt a trendet, akár az egész piacra, akár csak bizonyos méretű, energetikai besorolású vagy elhelyezkedésű lakóingtalanokra vonatkozóan? Erre, hogy ezt hivatalosan is megtudjuk még várnia kell a nagyjából féléves csúszásban lévő NAV, KSH és MNB tájékoztatásra.

A kijárási tilalom időszakán kívül, 2014 óta ez a lakáspiac leggyengébb negyedéve. A válságot követő elmúlt 8 éves szárnyalás során csupán egyszer, a legkilátástalanabb lezárások alatt teljesített ennél gyengébben a piac. A Duna House becslése alapján országosan 9200 ingatlantranzakció zajlott szeptemberben, ami 6%-os elmaradás az augusztusi hónaphoz képest, és 22%-os...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái