Előfizetői tartalom

Tovább zuhan a lakáspiac, Covid óta nem látott mélyponton a számok

Portfolio
Utoljára a kijárási tilalom alatt történt olyan kevés tranzakció a lakáspiacon, mint 2022 harmadik negyedévében, derül ki a Duna House jelentéséből. Szeptemberben országosan mindössze 9200 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 82 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A tranzakciók száma tehát továbbra is látványos lejtmenetben van, a nagy kérdés, hogy az árak vajon (sokak várakozása alapján) követik-e ezt a trendet, akár az egész piacra, akár csak bizonyos méretű, energetikai besorolású vagy elhelyezkedésű lakóingtalanokra vonatkozóan? Erre, hogy ezt hivatalosan is megtudjuk még várnia kell a nagyjából féléves csúszásban lévő NAV, KSH és MNB tájékoztatásra.

A kijárási tilalom időszakán kívül, 2014 óta ez a lakáspiac leggyengébb negyedéve. A válságot követő elmúlt 8 éves szárnyalás során csupán egyszer, a legkilátástalanabb lezárások alatt teljesített ennél gyengébben a piac. A Duna House becslése alapján országosan 9200 ingatlantranzakció zajlott szeptemberben, ami 6%-os elmaradás az augusztusi hónaphoz képest, és 22%-os...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés