Előfizetői tartalom

Szállodafejlesztési banánhéj: ki csúszik, és ki csúszik ki a pályáról?

Portfolio
Minden év őszén elkészítjük a hotelpiaci körképünket a folyamatban lévő budapesti szállodafejlesztések felsorolásával. A tavalyi cikkünket azzal kezdtük, hogy fura lehet a hotelfejlesztésekről olvasni, amikor éppen vészjóslóbbnál vészjóslóbb hírek keringenek arról, hogy a budapesti szállodák épphogy 50%-os kihasználtsággal működnek, és hogy a vírus felfutásával újra rettegnek a szállodások, hiszen a külföldi bezárkózások miatt sorra mondják vissza a szobafoglalásokat. Akkor a vidéki szállodák, illetve turizmus kapcsán tudtunk csak pozitívumokról beszámolni, mostanra viszont gyorsan fordult a kocka: éppen a vidéki wellness szállodáknak kérdéses a jövője az energiaárak elszállása miatt. Persze az óriási bizonytalanság továbbra is fent áll - így akár magyarázkodhatnánk is újra, hogy miért foglalkozunk egy ilyen helyzetben a hotelfejlesztésekkel. Mivel azonban a tapasztalt fejlesztők és hotelbefektetők hosszú távon gondolkoznak, és nem riadnak vissza egy "kis" járványtól, vagy egy "kis" energiaár-emelkedéstől igenis van miről beszámolnunk. Megnyílt hotelekről, újratervezésről, új projektekről, de emellett persze megállt építkezésekről is. Lássuk milyen hotelcsodák várnak ránk 2022-ben vagy 2023-ban!

A 2022-es év elején a szállodapiac éppen fellélegzett a pandémia végétől, amikor nyakába kapta az újabb ütéseket: infláció, recesszió, orosz-ukrán háború és annak hatásai, gázár-növekedés, ellátási láncok zavara, kamatkörnyezet változás, energiaárak elszállása, illetve ezek kombinációi.

Vannak azonban jó hírek is a szállodaiparban, Hegedűs Attila, a Prophex Europe Consulting partnere és managing directora az átlagárak növekedéséről, az utazási kedv stabilitásáról számolt be: "Szinte békebeli mosollyal ülnek a turisták a teraszokon, a szállodaláncok továbbra is ontják a brandeket és nyomják a fejlesztési gázt, mondván, hogy egyszer úgyis vége a rossznak, és újra felfele ívelünk. A turizmus, mint a béke és az optimizmus szektora készül a szebb jövőre,

de akik most a pályán vannak őket a rezsidémon sokkal inkább fojtogatja – a közműköltség egyaránt érint régi és új házat, mindenkinek húsba vág, kinek-kinek a saját hoteljének műszaki állapotától függően.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés